AMERIKA SPREMA DIMPLOMATSKU OFANZIVU BiH: Odlučni u tome da je povrate sa "ivica litice"
Ilustracija, Foto: Profimedia

U TRENUTKU

AMERIKA SPREMA DIMPLOMATSKU OFANZIVU BiH: Odlučni u tome da je povrate sa "ivica litice"

Podseća da je prošlo skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da su trenutno sve prisutniji glasovi koji govore o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi sa Bosnom i Hercegovinom

Objavljeno:

U trenutku kada se Skupština Republike Srpske priprema za glasanje o vraćanju nadležnosti Srpske, američki zvaničnici planiraju diplomatsku ofanzivu u BiH.

U intervjuu za "Gardijan", Derek Šolet, visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, poručuje da su SAD odlučne u tome da povrate Bosnu i Hercegovinu sa "ivice litice" usred "secesionističkih pretnji srpskih nacionalista", a da su "sankcije među opcijama koje razmatraju".

"Zaista smo pokušali da ubrzamo neke od naših diplomatskih napora kako bismo pokušali da vratimo BiH sa ivice litice", rekao je Šolet za "Gardijan" uoči današnje posebne sednice Narodne skupštine RS.

Podseća da je prošlo skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da su trenutno sve prisutniji glasovi koji govore o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi sa Bosnom i Hercegovinom.

"To nas duboko brine", izjavio je on.

Navodi i da je predao Blinkenovo pismo bosanskim liderima, naglašavajući da je mir u BiH prioritet za američku administraciju.

"Ovo je pitanje sa kojim mnogi ljudi u ovoj administraciji, od predsednika Bajdena pa naniže, imaju dugu vezu i imaju lično veoma snažna osećanja", izjavio je Šolet.

Druga tema Blinkenovog pisma je, prema njegovim rečima, bila pretnja sankcijama političkim liderima, koji, kako tvrdi, navodno prete postdejtonskom miru.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, glavna meta te pretnje, izjavio je da ga je lično briga za sankcije, ali Šolet veruje da one ipak mogu imati uticaja.

"Mislim da smo videli neke dokaze da poluga koju imamo, a koja uključuje politike poput sankcija, može biti efikasna i da može pokušati da preoblikuje ponašanje", rekao je visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodnog vojnog prisustva u BiH, u kojoj je, kako navodi "Gardijan", trenutno samo nekoliko stotina vojnika EU, Šolet je rekao da ne želi da "unapred govori o našim razgovorima", ali je dodao "istražujemo sve opcije".

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.