PROTIV OMIKRONA POTREBNA 3 DOZA: Stručnjaci o buster vakcini - to je prvi stub zdravstvene zaštite koji imamo
Ilustracija, Foto: Profimedia

IMUNIZACIJA

PROTIV OMIKRONA POTREBNA 3 DOZA: Stručnjaci o buster vakcini - to je prvi stub zdravstvene zaštite koji imamo

Novi ministar zdravstva Nemačke Karl Lauterbah naglasio je koliko je dopunsko vakcinisanje važno u borbi protiv nove varijante korone omikrona

Objavljeno:

Nekoliko studija sada pokazuje da bi vakcine mogle lošije delovati protiv Omikrona – barem bez dopunske vakcinacije. Ministar zdravstva Nemačke Karl Lauterbah stoga kategorično preporučuje primanje buster vakcine.

Novi ministar zdravstva Nemačke Karl Lauterbah naglasio je koliko je dopunsko vakcinisanje važno u borbi protiv nove varijante korone omikrona.

„Vakcinisanje je potpuno samo ako ste vakcinisani tri puta“, rekao je Lauterbah u intervjuu ZDF-u.

To je, rekao je Karl Lauterbah, nova stvarnost da bismo se donekle zaštitili od omikrona. Vrlo je verovatno da već dve doze ublažavaju bolest, a tri doze verovatno jako dobro štite od teškog toka bolesti.

Moramo se pobrinuti za to da omikron stigne u Nemačku što je kasnije moguće, rekao je Lauterbah. Buster vakcine su, kako je rekao, optimalna priprema za to. To je prvi stub zdravstvene zaštite „koji imamo u rukama“. Drugi stup uključuje opštu obveznu vakcinaciju.

Karl Lauterbah je dalje rekao da, ako se omikron proširi po celoj Nemačkoj, to bi moglo uticati na to koga smatramo potpuno vakcinisanim: tada bi 2G (2G je skraćenica na nemačkom za geimpft/vakcinisan i genesen/preboleo – op. red.) bio dosegnut tek trećim vakcinisanjem. Prema rečima ministra ne može se poći od toga da smo potpuno zaštićeni sa dve doze vakcine.

U sredu su objavljeni laboratorijski testovi o učinku vakcine protiv omikrona, koji ukazuju na slabiju obrambenu reakciju. Virusolog Sandra Ciesek iz Univerzitetske bolnice u Frankfurtu objavila je prve rezultate studije.

„Podaci potvrđuju da razvoj vakcine, prilagođene omikronu, ima smisla“, napisala je Ciesek.

Vakcina
foto: Profimedia

Imunološki odgovor smanjen 37 puta

Odgovor antitela protiv omikrona smanjen je do 37 puta u poređenju sa varijantom Delta, navodi se u studiji. Takođe je smanjen i kod osoba koje su primile treću dozu.

U svojoj studiji, čak i tri meseca nakon buster vakcine BioNTekom, Ciesek vidi samo 25 posto neutralizacije omikrona u usporedbi sa 95 odsto kada je reč o delti. Uz dvostruko vakcinisanje BioNTekom ili Modernom pre šest meseci i unakrsno vakcinisanje sa AstraZenekom / BioNTekom, reakcija antitela nije bila ni merljiva.

Virusolog je istaknula da se iz njene analize ne može iščitati jesu li osobe koje su vakcinisane omikronom zaštićene od teškog toka bolesti.

U utorak su južnoafrički stručnjaci izneli slične podatke, prema kojima je odgovor antela kod vakcinisanih osoba protiv omikrona slabiji.

Ne izgleda dobro za osobe koje su vakcinisane dva puta

Virusolog Kristijan Drosten pohvalio je istraživanje Ciesekove i ponovno je naglasio potrebu za primanjem treće vakcine.

„Situacija ne izgleda dobro za nekoga ko je vakcinisan dva puta. Potrebna je treća doza“, napisao je Drosten na Tviteru. Prikazane podatke još nisu pregledali eksperti i nisu objavljeni u stručnom časopisu.

KBC Zemun, Vakcinacija, Treća doza, Poliklinika KBC Zemun, Vakcina, Sinofarm
foto: Aleksandra Čolić

Šef BioNTek savetuje što ranije primanje boostera

Proizvođači vakcine BioNTek i Fajzer dali su slična zapažanja o učinkovitosti protiv omikrona. Preliminarne laboratorijske studije pokazale su, kako je rekao, da je nakon dve doze vakcine došlo do značajno manje neutralizacije protiv omikrona. Tri doze vakcine mogle bi međutim neutralizovati varijantu omikron. Podaci su takođe pokazali da je treća doza povećala učinak neutralizacije 25 puta u poređenju sa dve doze.

Šef BioNTek-a Ugur Sahin stoga je rekao da je preporučljivo što pre primiti treću dozu vakcine.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.