PUTIN: "Zapad obuzdava Rusiju zato što im je konkurent"
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

RUSKI LIDER

PUTIN: "Zapad obuzdava Rusiju zato što im je konkurent"

On je objasnio da bi ojačavaje suverenitata mogao da bude mogući odgovor na zapadne sankcije

Objavljeno:

Zapad je pokrenuo svoju politiku obuzdavanja Rusije jer je zemlja počela da izlazi iz teškoća i da se razvija kao konkurent, smatra ruski predsednik Vladimir Putin.

- Zapad je počeo da vodi takvu politiku čim je Rusija počela da se izvlači iz svojih teškoća, posebno kada je povratila svoje ustavno jedinstvo, što nije bilo lako učiniti, kada je počela da se razvija, videli su da Rusija postaje konkurent, kako u političkoj areni, tako i u oblasti međunarodne bezbednosti - rekao je Putin na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika, prenosi TAS.

Putin smatra da se ograničenja i sankcije uvode pod izgovorom osiguravanja bezbednosti SAD, ali da je to potpuna besmislica, jer se po njemu radi o pokušaju obuzdavanja razvoja Rusije.

Na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika u Sočiju, Putin se osvrnuo na sankcije koje je američka strana uvela protiv Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi krajem novembra.

- Na koji način vaš Institut ugrožava bezbednost SAD? Ni na koji, to je potpuna glupost. Postoji samo jedno objašnjenje, pokušaj obuzdavanja razvoja - ocenio je Putin.

On je objasnio da je sredinom devedesetih godina prošlog veka Rusija bila svima dobra i svima se dopadala "kada su joj slali krompir u okviru humanitarne pomoći".

- Hvala i na tome, mnogi su to iskreno radili, znam i iskreno govorim o tome, jer sam razgovarao sa tim ljudima u Sankt Peterburgu - dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, čim je Rusija počela da izlazi iz teške situacije, kada je počela da se razvija, počeli su da gledaju na nju kao na konkurenciju pa se situacija promenila i na političkoj sceni, i u međunarodnoj sferi, i u proizvodnji, nauci, energetici.

- A to im se već ne dopada. I naši takozvani partneri su počeli da vode politiku obuzdavanja - konstatovao je predsednik Rusije.

On je objasnio da bi ojačavaje suverenitata mogao da bude mogući odgovor na zapadne sankcije.

- Ponekad se stiče utisak da se različite političke snage u SAD jednostavno takmiče međusobno, pokazujući svoje antirusko raspoloženje, i tako zarađuju poene u unutrašnjoj politici - rekao je ruski predsednik.

Putin je kroz šalu naglasio da poslednjih dana stalno razgovara o sankcijama, i da su one između ostalog, bile tema i tokom jučerašnjeg razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Američki i ruski predsednik održali su u utorak video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden je preneo Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na snažne ekonomske i druge protivmere koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Iz Kremlja je posle sastanka saopšteno da je Putin pozvao Bajdena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, i da je ceo razgovor ocenio kao iskren i poslovan.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.