PUTIN O SASTANKU SA MICOTAKISOM: Otkrio koji sporazumi su potpisani
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

razgovor

PUTIN O SASTANKU SA MICOTAKISOM: Otkrio koji sporazumi su potpisani

Rusija i Grčka potpisale su pet sporazuma nakon današnjih razgovora Putina i Micotakisa, navodi TAS S

Objavljeno:

Posle sastanka danas sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom u Sočiju, ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio da su ti razgovori bili sadržajni i efikasni.

"Razgovori su bili veoma sadržajni, efikasni. Razgovaralo se o najhitnijim temama naše tekuće saradnje", izjavio je Putin, prenosi TAS S.

Putin je rekao da je uveren da će sveobuhvatni zajednički plan delovanja Rusije i Grčke za 2022-2024. godinu, potpisan danas, savršeno odgovarati postavljenim ciljevima obe zemlje.

On je zahvalio Micotakisu na poseti koja se održava u godini obeležavanja 200-godišnjice grčke revolucije, kojom je zemlja počela borbu za nezavisnost i dovela do toga da Grčka postane suverena država.

Putin je napomenuo da je Rusija uvek podržavala narodnooslobodilački pokret u Grčkoj i da je prva država koja je priznala njenu nezavisnost 1828.

"Do danas narode dve zemlje vezuje čvrsto prijateljstvo, duboke duhovne i kulturne veze", naveo je Putin.

Grčki premijer je istakao da je sa Putinom imao dugu iskrenu i produktivnu diskusiju o bilateralnim odnosima i njihovoj perspektivi, napominjući da taj sastanak vidi kao „još jedan most za jačanje odnosa između dva naroda i priliku za proširenje saradnje dve vlade zasnovane na uzajamnom poštovanju i obostranom interesu."

On je komentarisao i jučerašnji video sastanak Putina i Bajdena i rekao da su razgovori ruskog i američkog predsednika pozitivan korak napred.

- Mislim da je sama činjenica da je došlo do razgovora veoma pozitivna- rekao je grčki premijer posle razgovora sa Putinom.

On je naglasio da bi voleo da postoji mapa puta za međusobno smanjenje tenzija, jer će u suprotnom, kako je objasnio, svet doći u situaciju od nekoliko decenija unazad, i da je u tom smislu važno da kanali komunikacije između dve države ostanu otvoreni.

Rusija i Grčka potpisale su pet sporazuma nakon današnjih razgovora Putina i Micotakisa, navodi TAS S.

Konkretno, dve zemlje su potpisale Zajednički akcioni plan Ruske Federacije i Republike Grčke za period 2022-2024, saopštio je Kremlj na svom sajtu.

U saopštenju se navodi da su Rusija i Grčka potpisale i Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma između S S SR i Grčke od 10. aprila 1991. o sprečavanju pomorskih incidenata van teritorijalnih voda, kao i dva memorandum između Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Rusije i Ministarstva za razvoj i investicije Grčke.

Još dva dokumenta danas su potpisana, sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti poreske administracije između Federalne poreske službe Rusije i Nezavisne uprave za javne prihode Grčke, kao i program zajedničkih akcija Federalne agencije za turizam Rusije i Ministarstva turizma Grčke za 2022-2024, navodi TAS S.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.