GOTOV RAZGOVOR PUTINA I BAJDENA: Video sastanak trajao 2 SATA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ Evgenia Novozhenina/Tracie Van Auken

gotov samit

GOTOV RAZGOVOR PUTINA I BAJDENA: Video sastanak trajao 2 SATA! (VIDEO)

Sastanak je održan putem video linka i bio zatvoren za javnost. Novinarima je bio pokazan samo početak sastanka

Objavljeno: 19:17h

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džo Bajden, završili su večeras razgovor posle nešto više od dva sata.

Razgovor je počeo oko 18.08 po moskovskom vremenu, a završen je u 20.10, prenosi TASS.

Na početku video-sastanka, Putin i Bajden su se međusobno pozdravili, a američki predsednik je izrazio nadu da će uskoro doći do ličnog sastanka.

- Pozdravljam Vas, gospodine predsedniče - rekao je Putin američkom kolegi, mahnuo mu i nasmejao se, preneo je TASS.

Bajden je odgovorio da mu je "drago što se ponovo vide" i takođe mahnuo rukama.

- Drago mi je što te ponovo vidim. Nažalost, prošli put nismo uspeli da se vidimo na samitu G20. Nadam se da ćemo se sledeći put videti uživo - rekao je Bajden.

Razgovor je potom bio zatvoren za javnost.

Video-konferencija je organizovana putem bezbedne video-veze namenjene razgovorima između svetskih lidera koja je prvi put danas korišćena.

Putin se nalazi u svojoj rezidenciji u Sočiju, dok se Bajden nalazi u jednom prostoriji Bele kuće nazvanoj "Situation Room", koja je zatvorena za medije. Bela kuća nije prenela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbeđenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocenio je Frans Pres.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vežbi na Crnom moru.

Bela kuća je saopštila da je cilj američkog predsednika da prenese "jasnu poruku" koliki će biti stvarni trošak za Kremlj ako se odluči na invaziju. Američki obaveštajci procenili su da je Moskva rasporedila oko 70 hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom i da sprema ofanzivu sledeće godine.

- Konsultovali smo se sa saveznicima i dogovorili da uvedemo stroge sankcije koje će ozbiljno oštetiti rusku ekonomiju. Zovite to pretnjom, činjenicom, pripremom, kako god hoćete - rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ukrajinske vlasti su u saopštenju uoči razgovora ustvrdile da Rusija šalje tenkove i snajpere u istočnu Ukrajinu da bi "isprovocirala razmenu vatre", te da vodi kampove za obuku pod vođstvom pripadnika ruske vojske. Kremlj nije komentarisao te optužbe.

Sa druge strane, Putin je trebalo da traži garancije da se NATO neće proširiti na Ukrajinu, koja već duže vreme traži način da uđe u alijansu. Putinov zahtev za Amerikance i njihove saveznike nije tačka o kojoj žele da pregovaraju.

Bajden i Putin su pored Ukrajine razgovarali o strateškoj stabilnosti i kontroli nuklearnog naoružanja, sajber bezbednosti i iranskom nuklearnom programu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.