U IRANU POGUBLJEN MUŠKARAC UPRKOS APELIMA: Navodno usmrtio svoju devojku, ali njeno telo NIKAD NIJE PRONAĐENO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

"OKO ZA OKO"

U IRANU POGUBLJEN MUŠKARAC UPRKOS APELIMA: Navodno usmrtio svoju devojku, ali njeno telo NIKAD NIJE PRONAĐENO!

Iran je prošle godine pogubio najmanje 246 ljudi, po čemu je prvi u regionu, a drugi u svetu, posle Kine

Objavljeno:

U Iranu je danas pogubljen muškarac koji je uhapšen zbog ubistva kada je imao 17 godina, saopštili su pravosudni organi.

Arman Abdolali pogubljen je uprkos apelima grupa za ljudska prava, uključujući "Amnesti internešenel", da mu poštede život. On je pogubljen u zoru u zatvoru Radžai Shahr u blizini Teherana, u skladu sa "kesas" pravdom ili "oko za oko" koju je zahtevala porodica žrtve.

"Amnesti" je 11. oktobra apelovao na Iran da zaustavi pogubljenje 25-godišnjaka koji je uhapšen 2014. i kasnije osuđen za ubistvo svoje djevojke Gazale Šakur. Grupa za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je dva puta osuđen na smrt, ali da je pogubljenje oba puta zaustavljeno nakon međunarodnih protesta.

U saopštenju se navodi da je Abdolali prvi put osuđen na smrt u decembru 2015. nakon "krajnje nepravednog suđenja" pred sudom koji se "oslanjao na 'priznanja' iznuđenja mučenjem" nakon nestanka Gazale Šakur godinu dana ranije.

Abdolali je ponovo osuđen na smrt 2020. u ponovljenom suđenju, kad je sud presudio da je tinejdžer odgovoran u nedostatku dokaza koji govore o suprotnom, preneo je "Amnesti".

- Ovaj mladić nije bio zločinac - rekao je Hadi Sadegi, pravosudni zvaničnik, a preneli iranski mediji u oktobru.

On je naveo da je mladić, kao i žrtva, poticao iz ugledne porodice.

- Arman je u zatvoru nastavio studije da bi stekao zvanje magistra obrazovanja. Dve porodice su se poznavale i žrtva i optuženi su nameravali da se venčaju - dodao je Sadegi.

Telo Šakurove, koja je u vreme nestanka imala 19 godina, nikada nije pronađeno. Prema "Mizan onlajn", majka žrtve je rekla da će oprostiti Abdolaliju ako otkrije lokaciju njenog tela.

Eksperti UN za ljudska prava takođe su apelovali na Iran da zaustavi pogubljenje.

"Međunarodni zakon o ljudskim pravima nedvosmisleno zabranjuje izricanje smrtne kazne bilo kome mlađem od 18 godina", saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Iran je prošle godine pogubio najmanje 246 ljudi, po čemu je prvi u regionu, a drugi u svetu, posle Kine.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.