LIDERI 3 NEMAČKE STRANKE POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: Šolc stupa na dužnost početkom meseca!
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

sada i zvanično

LIDERI 3 NEMAČKE STRANKE POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: Šolc stupa na dužnost početkom meseca!

Završna sesija koalicionih pregovora počela je jutros s ciljem da se formuliše završni tekst sporazuma

Objavljeno:

Lideri tri stranke koje treba da formiraju novu nemačku vladu potpisali su koalicioni sporazum na osnovu koga će idućeg meseca preuzeti vlast.

Na osnovu koalicionog sporazuma koji su potpisale Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberalne Slobodne demokrate (FDP), ministar finansija Olaf Šolc, koji je bio SPD-ov kandidat za kancelara, preuzeće od Angele Merkel vođstvo najveće evropske ekonomije.

Završna sesija koalicionih pregovora počela je jutros s ciljem da se formuliše završni tekst sporazuma, a predstavnici tri stranke su najavili da će Olaf Šolc predstaviti javnosti sporazum zajedno sa liderima tri stranke kasnije danas.

Dogovor će potom biti predstavljen članstvu ove tri stranke, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će stranka odlučiti da li će prihvatiti predloženi koalicioni sporazum.

FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji koja je zakazana za 5. decembar, a ako sve stranke odobre sporazum to će biti učinjeno na vreme kako bi Šolc bio izabran za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra, u okviru predviđenog roka.

Šolca čeka komplikovana situacija - porast broja novozaraženih, troma kampanja vakcinacije i žestoko protivljenje javnosti restriktivnijim merama.

Sporazumom koji je danas definitivno dogovoreno završeno je pet nedelja intenzivnih pregovora nemačkih stranaka takozvane "semafor" koalicije koje će smeniti konzervativnu vladu Angele Merkel posle 16 godina.

Kakva će biti semafor vlada ostaje da se vidi budući da FDP i Zeleni nisu prirodni saveznici jer se FPD zalaže za slobodno tržište i manje poreze, a Zeleni za očuvanje prirodne sredine i socijalnu ravnošravnost.

(Espreso/Politiko)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.