2 palestinska zatvorenika postigla dogovor s Izraelom i okončala štrajk glađu
Ilustracija, Foto: AP

sporazumno

2 palestinska zatvorenika postigla dogovor s Izraelom i okončala štrajk glađu

Jedan od njih nije uzimao hranu 131 dan u znak protesta zbog kontroverzne politike Izraela da drži Palestince u pritvoru bez podizanja optužnice

Objavljeno:

Dva palestinska zatvorenika prekinula su danas štrajk gladju pošto su postigla dogovor s izraelskim vlastima na osnovu kog će biti pušteni u narednim mesecima.

Jedan od njih nije uzimao hranu 131 dan u znak protesta zbog kontroverzne politike Izraela da drži Palestince u pritvoru bez podizanja optužnice.

Palestinski klub zatvorenika je saopštio odluku 34-godišnjeg Kajeda Fasfusa i četiri godine mladjeg Ajada al Harimija o okončanju štrajka pošto je Izrael pristao da ih puste iz takozvanog administrativnog pritvora.

Izrael drži u pritvoru osumnjičene ekstremiste mesecima, pa čak i godinama bez podizanja optužnice i tvrdi da je to potrebno za zaštitu osetljivih obaveštajnih podataka koji bi mogli kompromitovati vredne izvore informacija.

Organizacije za ljudska prava medjutim upozoravaju da se time krši pravo na sudski proces.

Fasfus, vodja štrajka nekolicine zatvorenika, biće oslobodjen u decembru, a Al Harimi u martu 2022. ; Izraelska bezbednosna služba Šin bet je odbila da bilo šta komentariše. ; U proteklim nedeljema Palestinci su demonstrirali širom okupirane Zapadne obale i u pojasu Gaze i pritisak na Izrael da pusti štrajkače gladju je rastao. ; Nedavno su dva druga palestinska zatvorenika okončala takav štrajk pošto su navodno postigla slične dogovore s izraelskim vlastima. ; Izrael trenutno drži u zatvoru više 4.600 Palestinaca, uključujući ekstremiste optužene za smrtonosne napade na Izraelce i političke aktiviste učesnike demonstracija, te tinejdžere koji su bacali kamenice na izraelske vojnike. ; Nekoliko stotina Palestinaca je administrativnom pritvoru, tvrde organizacije za ljudska prava.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.