Premijer Sudana tvrdi da ima ovlašćenja da formira nezavisnu vladu
Abdalah Hamdok, Foto: Printscreen/youtube/DW News

AUTORITET

Premijer Sudana tvrdi da ima ovlašćenja da formira nezavisnu vladu

Hamdok, koji je bio sklonjen u kućni pritvor u vojnom puču 25.oktobra, vraćen je na dužnost prema odredbama sporazuma

Objavljeno:

Premijer Sudana Abdalah Hamdok rekao je danas da ima ovlašćenja da formira nezavisnu vladu, u skladu sa sporazumom koji je potpisao dan ranije sa sa generalom Badel Fatahom al Burhanom u Kartumu.

Hamdok, koji je bio sklonjen u kućni pritvor u vojnom puču 25.oktobra, vraćen je na dužnost prema odredbama sporazuma.

U intervjua za satelitski kanal Al-Džazira na engleskom, Hamdok je rekao da će se sledeća vlada fokusirati na održavanje izbora na vreme.

Sporazumom je predvidjeno formiranje nezavisne, tehnokratske vlade koju će voditi Hamdok do održavanja izbora, ali koja će ostati pod vojnim nadzorom. Hamdok, medjutim tvrdi da ima ovlašćenja da vrši imenovanja u vladi.

"Ključni deo političkog sporazuma koji smo potpisali je da premijer ima moć i autoritet da formira nezavisnu tehnokratsku vladu, potpuno slobodno i bez ikakvih pritisaka", rekao je Hamdok u intervjuu. ; Hiljade Sudanaca izašlo su juče na ulice nezadovoljni sporazumom za koji su rekli da predstavlja izdaju demokratije a vodeće opozicione stranke u zemlji rekle su da oštro odbijaju sporazum sa vojskom.

Prodemokratski sindikat lekara saopštio je da je tokom demontracija ubijen 16-godišnji tinejdžer.

Vojni puč, organizovan više od dve godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišao je na kritike iz sveta. SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su preteranu upotrebu sile nad demonstrantima.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media