Abdalah Hamdok vraćen na mesto premijera Sudana, mesec dana posle vojnog puča
Sudan, Foto: Profimedia

odlučeno

Abdalah Hamdok vraćen na mesto premijera Sudana, mesec dana posle vojnog puča

Prema sporazumu postignutom izmedju civilnih i vojnih vlasti, vojska će takodje osloboditi sve državne službenike i političare uhapšene u puču 25. oktobra

Objavljeno:

Sudanski premijer Abdalah Hamdok, koji je bio sklonjen u kućni pritvor u vojnom puču, vraćen je na dužnost prema odredbama sporazuma potpisanog zvanično danas sa generalom Badel Fatahom al Burhanom u Kartumu.

Prema sporazumu postignutom izmedju civilnih i vojnih vlasti, vojska će takodje osloboditi sve državne službenike i političare uhapšene u puču 25. oktobra.

U svom prvom javnom pojavljivanju posle puča kada je unapšen pa stavljen u kućni pritvor Hamdok je održao kratak govor pored generala Burhana, šefa vojske i organizatora vojnog puča.

Njih dvojica su izjavili da su posvećeni vraćanju tranzicije na pravi kolosek ka demokratiji na ceremoniji potpisivanja sporazuma u predsedničkoj palati. General Abdel Fatah Burhan rekao je da će Hamdok voditi nezavisnu tehnokratsku vladu dok ne budu održani izbori. Za sada nije jasno koliko će vlasti imati vlada, koja će i dalje ostati pod vojnim nadzorom.

Ispred predsedničke palate okupile su se hiljade demonstranata protiv puča, koji su izašli da protestuju iako je ranije najavljeno da je postignut sporazum sa vojskom o vraćanju Hamdoka na dužnost.

Vojni puč, organizovan više od dve godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišao je na kritike iz sveta. SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su preteranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Sporazum je postignut samo nekoliko dana pošto su lekari objavili da je najmanje 15 ljudi ubijeno bojevom municijom za vreme demonstracija protiv vojnih vlasti.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.