HOROR: Najkrvaviji dan u Sudanu, 10 osoba poginulo!
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

HOROR: Najkrvaviji dan u Sudanu, 10 osoba poginulo!

Od tog broja sedam osoba je poginulo samo u severnom predgrađu Kartuma gde stotine demonstranata i dalje demonstrira

Objavljeno: 18:58h

Deset osoba je stradalo danas prilikom suzbijanja demonstracija protiv državnog udara u Sudanu, javio je prodemokratski sindikat lekara.

Od tog broja sedam osoba je poginulo samo u severnom predgrađu Kartuma gde stotine demonstranata i dalje demonstrira.

Većina poginulih i desetine ranjenih iz vatrenog oružja u glavnom gradu pogođeni su u glavu, vrat ili grudi, naveli su lekari.

Ovo je najkrvaviji dan od protesta protiv vojnog puča od 25. oktobra. Vojska je danas prekinula sve komunikacije u Sudanu.

Udruženje sudanskih profesionalaca, organizacije na čelu pobune 2019. kojom je iznudjena smena diktatora Omara el Bašira optužuje bezbednosne snage za "ubistva sa predumišljajem".

Hiljade demonstranata danas je ponovo izašlo na ulice Kartuma uprkos potpunom prekidu telefonskih komunikacija i interneta. Ukupno je, od kada je izveden puč pre tri nedelje, ubijeno 34 ljudi a stotine su ranjene. Represija nad demonstrantima se izgleda pojačala danas.

Sudan, Protesti
foto: Profimedia

Danas trećeg dana masovne mobilizacije aktivisti nisu mogli da se mobilišu kao obično preko SMS poruka i bilo ih je samo nekoliko hiljada u odnosu na desetine hiljada prethodnih dana.

S druge strane bezbednosne snage su izašle u većem broju. Do večeri stotine demonstranata i dalje je ostalo na svojim barikadama u severnom predgradju Kartuma da kažu "ne vojniim vlastima", dok su se protestni skupovi u drugim gradovima Sudana razišli.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.