UN OCENILA NAJNOVIJI RAZVOJ DOGAĐAJA U SUDANU: Zatvara se šansa za dijalog i mirno rešenje krize
Ilustracija, Foto: Profimedia

sudan

UN OCENILA NAJNOVIJI RAZVOJ DOGAĐAJA U SUDANU: Zatvara se šansa za dijalog i mirno rešenje krize

Ostajemo ozbiljno zabrinuti zbog informacija o novim jednostranim akcijama vojske koje su protivne duhu i tekstu ustavne deklaracije

Objavljeno:

Ujedinjene nacije su ocenile danas da su dogadjaji u Sudanu, uključujući imenovanje Suverenog saveta vrlo zabrinjavajući, rekao je danas portparol te organizacije.

Najviši general u Sudanu Abdel Fatah al Burhan sebe je ponovo danas imenovao na čelo prelaznog vladajućeg tela Suverenog saveta čime želi da ojača svoju poziciju dve nedelje nakon puča usmerenog na civilne lidere.

"Želimo da vidimo nastavak tranzicije što je pre moguće i oslobadjanje premijera (Abdalaha) Hamdoka kao i drugih političkih zvaničnika i vodja koji su uhapšeni", rekao je portparol UN Stefan Dižarik na dnevnoj konferenciji za novinare.

Savet bezbednosti UN je danas pre podne održao sastanak o Sudanu iza zatvorenih vrata koji je bio predvidjen u njegovom redovnom programu. Posle sastanka nije izdato nikakvo saopšptenje.

Ni Velika Britanija inicijator sastanka nije ni pokušala da se izda saopštenje zbog stava Rusije, prenele su diplomate. Moskva je tokom sastanka podržavala generala Abdela Fataha al Burhana, vodju puča u Sudanu krajem oktobra, ističući da je on važan da bi se garantovala stabilnost zemlje, prenele su diplomate.

"Ostajemo ozbiljno zabrinuti zbog informacija o novim jednostranim akcijama vojske koje su protivne duhu i tekstu ustavne deklaracije", rekla je posle sastanka britanska ambasadorka pri UN Barbara Vudvord.

Na sastanku je izaslanik UN Volker Pertes rekao vrlo direktno da se sada zatvara šansa za dijalog i mirno rešenje krize, dodala je ona.

General al Burhan danas je imenovao novi Suvereni savet iz koga je isključio predstavnike koji traže prenos vlasti na civile. ; Od puča 25. oktobra, pritvoreno je više od 100 vladinih zvaničnika i političara, kao i veliki broj demonstranata i aktivista.

Bonus video:

17:12

VECERNJI DNEVNIK 11.11.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.