NAJOŠTRIJA OSUDA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Sklonite se iz ambasade SAD!
Ilustracija, Foto: Printscreen/twitter

JEMEN

NAJOŠTRIJA OSUDA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Sklonite se iz ambasade SAD!

Takođe, traže oslobađanje njenih službenika

Objavljeno:

Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio jemenske Huti pobunjenike zbog uzurpacije vlasništva američke ambasade u glavnom gradu Jemena Sani.

Takođe, traže oslobađanje njenih službenika.

U saopštenju objavljenom sinoć, 15 članica Saveta bezbednosti zatražile su da se smesta povuku svi "elementi" Hutija iz prostorija američke ambasade i da se odmah bezbedno oslobode osobe koje i dalje drže pritvorene.

Bečke konvencije zabranjuju svaki upad u diplomatske prostorije koje treba da budu poštovane i zaštićene, dodaje se u saopštenju.

SAD su pre nedelju dana zatražile oslobađanje jemenskih službenika svoje ambasade u Sani. Većina njih je puštena posle upada Hutija.

Američka ambasada u Sani zatvorena je od 2015. godine, kada su SAD prebacile svoje diplomatsko osoblje u Rijad zbog građanskog rata u Jemenu.

Jemen je u građanskom ratu od 2014. kada su Huti pobunjenici koje podržava Iran zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje primoravši međunarodno priznatu vladu da pobegne na jug a kasnije u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat u martu 2015, da pokuša da vrati na čelo države Abeda Rabo Mansura Hadija.

Za sedam godina Jemen je zapao u jednu od najvećih humanitarnih drama na svetu, prema navodima UN više od dve trećine stanovništva zavisi od međunarodne pomoći. Desetine hiljada ljudi, većinom civila ubijeno je a milioni su raseljeni, prema podacima međunarodnih organizacija.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.