SUD PROGLASIO NEDUŽNIM DVOJICU OSUĐENIH ZA UBISTVO MALKOMA X-a: Istorijska ODLUKA je doneta
Malkom Iks, Foto: Profimedia

UBISTVO IKONE BORBE ZA CRNAČKA PRAVA

SUD PROGLASIO NEDUŽNIM DVOJICU OSUĐENIH ZA UBISTVO MALKOMA X-a: Istorijska ODLUKA je doneta

Vens je priznao na sudu da američko pravosuđe "ne može vratiti ono što je tim ljudima uzeto". Ali "možemo priznati da je greška učinjena i da je bila teška", rekao je

Objavljeno:

U četvrtak se dogodio neverovatan zaokret u bolnoj istoriji Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama: sudija u Njujorku proglasila je nedužnima dvojicu osuđenu za ubistvo Malcolma X, ikone borbe za crnačka prava, 1965.

Uz aplauz u dvorani Vrhovnog suda Njujork, sudija Elen Biben nazvala je "porazom pravosuđa" osuđujuću presudu donesenu pre više od pola vekaza Muhameda Aziza, poznatog kao Norman 3X Batler, danas 83-godišnjaka i Kalila Islama, s nadimkom Thomas 15X Džonson koji je umro 2009.

Sudija je oslobodila dvojicu pošto su glavni tužilac Manhattana Sajrus Vens i obrana podneli zahtev za poništenje postupka. Njujorški tužilac, koji krajem godine odlazi s dužnosti, izvinio se zbog "vekovne nepravde" i "neprihvatljivog kršenja zakona i narušavanja poverenja javnosti".

Sud je obnovio postupak tek u februaru 2020. pošto je na Netflixu prikazan dokumentarni film "Ko je ubio Malcolma X" u kome se ponovo iznosi sumnja u krivicu dvojice osuđenih na mestu ubistva.

Vens je priznao na sudu da američko pravosuđe "ne može vratiti ono što je tim ljudima uzeto". Ali "možemo priznati da je greška učinjena i da je bila teška", rekao je. Ubistvo Malcolma X potreslo je SAD i bilo je simbol političkih i društvenih napetosti u zemlji u 1960-ima koje je obeležilo i ubistvo predsednika Džona F. Kenedija 1963. i još istaknutijeg borca za građanska prava američkih crnaca Martina Lutera Kinga 1968.

Radikalni aktivist za crnačka prava Malcolm X ubijen je 21. februara 1965. u dvorani Audubon u Njujorku gde su se stotine okupile kako bi čule njegov govor. Muhamed Aziz i Kalil Islam, pripadnici afroameričke grupe Nacija islama koju je Malcolm X vodio do 1964. godine, kažnjeni su doživotnim zatvorom.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.