PONOVO PALA KRV NA KAVKAZU: Žestok sukob JERMENIJE i AZERBEJDŽANA
Tenk, Foto: Printscreen

RAT

PONOVO PALA KRV NA KAVKAZU: Žestok sukob JERMENIJE i AZERBEJDŽANA

"U napadu azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje bilo je mrtvih i ranjenih sa jermenske strane", saopštilo je danas ; ministarstvo odbrane dodajući da je Jerevan takodje izgubio kontrolu nad "dva vojna položaja"

Objavljeno: 18:11h

Jermenija je pretrpela ljudske žrtve u borbama koje se još vode danas protiv Azerbejdžana, saopštile su jermenske vlasti i izrazile strahovanje od ponovnog izbijanja rata izmedju dve zemlje.

"U napadu azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje bilo je mrtvih i ranjenih sa jermenske strane", saopštilo je danas ; ministarstvo odbrane dodajući da je Jerevan takođe izgubio kontrolu nad "dva vojna položaja".

Ministarstvo je navelo da je Jermenija nanela "znatne gubitke" u ljudstvu azerbejdžanskim snagama i dodalo da se nastavljaju borbe i da im ne opada intenzitet.

Prema Jerevanu azerbejdžanske snage koriste artiljeriju i oružje raznog kalibra.

Sukobi izmedju Azerbejdžana i Jermenije izbili su posle više nedelja eskalacije što je izazvalo strah da će se obnoviti krvavi rat izmedju dve zemlje od prošle godine oko enklave Nagorno-Karabah.

U tom šestonedeljnom sukobu vođenom u jesen 2020. godine bilo je više od 6.500 mrtvih. Sukob se završio teškim porazom Jermenije koja je morala da preda više regiona oko separatističke enklave Nagorno Karabah.

Ruske mirovne snage rasporedjene su tu u novembru 2020. u okviru primirja izdejstvovanog uz posredovanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dve zemlje su takodje vodile rat u 1990-im godinama za Karabah, kada je pobedio Jerevan.

Azerbejdžan je danas odbacio odgovornost za najnovije sukobe oko Jermenije čije snage su prema Bakuu provocirale napadajući azerbejdžanske položaje u zapadnom delu Nagorno-Karabaha, prema azerbejdžanskom ministarstvu odbrane.

Prema Bakuu Jermenija je napala okruge Kalbadjar i Lačin koje je Baku povratio prošle godine.

Azerbejdžansko ministarstvo je potvrdilo da jermenski vojnici napuštaju svoje vojne položaje "u panici".

Baku je naveo da su u današnjim sukobima povredjena dva azerbejdžanska vojnika.

Iako je potpisano primirje i rasporedjene su ruske mirovne snage tenzije su visoke izmedju te dve zemlje. Dve strane redovno javljaju o izbijanju nasilja i poginulim vojnicima.

Jermenija i Azerbejdžan već su se uzajamno optužile za otvaranje vatre na granici u nedelju.

Posle izbijanja sukoba danas Jerevan koji je član saveza predvodjenog Rusijom pozvao je Moskvu u pomoć.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.