DANAS JE DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Znate li SIMBOLIKU BROJA 11 vezanu za ovaj DATUM?
Foto: Wikipedia

U SLAVU MIRA

DANAS JE DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Znate li SIMBOLIKU BROJA 11 vezanu za ovaj DATUM?

Primirje koje je potpisano u ranim jutarnjim časovima, stupilo je na snagu "u jedanaest sati, jedanaestog meseca"

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 103 godine, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom. Zato se u svetu i kod nas ovaj datum obeležava kao Dan primirja.

Tog 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu potpisano je primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje koje je potpisano u ranim jutarnjim časovima, stupilo je na snagu "u jedanaest sati, jedanaestog meseca". Potpisnice su se obavezale na prekid neprijateljstva, obustavu uništavanja infrastrukture, uništavanje nemačke pomorske flote, razmenu zarobljenika, obavezivanje Nemačke na isplatu ratne odštete.

Primirje je četiri puta obnavljano i bilo je uvod u konačni mir koji je potpisan u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Prvom svetskom ratu Srbija je podnela velike žrtve, kako vojne tako i civilne.

Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala prema popisu iz 1914. godine, ili 60 odsto muške populacije. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika, piše RTS.

Prvi svetski rat
foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Prilikom prelaska preko Albanije umrlo je 77.455 vojnika, u borbama na Solunskom frontu 1916—18. godine 36.477, pobijeno ili umrlo u zarobljeništvu 81.214, a 34. 781 vojnika umrlo od rana ili bolesti na teritoriji Srbije 1915. godine. Što se tiče civilnog stanovništva, gubici su iznosili 845.000. Od 200.000 građana koji su pošli za vojskom preko Albanije poginulo je ili umrlo preko 140.000 ljudi. Epidemija pegavog tifusa 1914/15 odnela je 360.000 ljudi.

Jovana Korica, Zejtinlik
foto: Espreso.co.rs

Prema proceni delegacije Kraljevine SHS na mirovnoj konferenciji u Versaju, odnosno na pregovorima u letovalištu Spa, ratna šteta Srbije iznosila je od 7 do 10 milijardi zlatnih franaka (po cenama iz 1914), a to je bila polovina njene tadašnje ukupne nacionalne imovine. U isto vreme, Srbija je u ratu izgubila više od 28% stanovnika, odnosno 62% muškog radnog stanovništva (53% poginulo i 9% trajnih invalida) između 18 i 55 godina. Od tih gubitaka, ¾ otpada na užu Srbiju i Kosovo i Metohiju.

Srbija se sa ponosom i pijetetom seća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine – od 1914. do 1918.

Državna ceremonija polaganja venaca povodom obeležavanja 103. godišnjice potpisivanja primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova sa Ambasadom Srbije u Severnoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju, piše RTS.

Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

U Beogradu će Dan primirja biti obeležen polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju, navodi RTS.

Dan primirja u svetu

Dan primirja večano i na najvišem nivou se obeležava i u zemljama pobednicama, poput Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

U Velikoj Britaniji za ovaj datum koristi se naziv "Dan makova", zbog Flandrije u kojoj raste ovaj cvet, gde je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U zemljama Komonvelta se obeležava kao Dan sećanja, a u Sjedinjenim Američkim Državama kao Dan veterana.

Dan primirja Britanija
foto: Profimedia

(Espreso / Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.