Jermenija optužila Azerbejdžan za narušavanje njene granice
Nikol Pašinjan, Foto: Printscreen/Youtube

OGLASIO SE

Jermenija optužila Azerbejdžan za narušavanje njene granice

Zvanični Baku za sada se nije oglasio ovim povodom

Objavljeno:

Premijer Jermenije Nikol Pašinijan optužio je danas azerbejdžanske trupe za narušavanje granice između dve zemlje i smenio je ministra odbrane, javila je agencija Interfaks.

Druga ruska novinska agencija RIA citirala je Savet bezbednosti Jermenije koji je saopštio da se incident dogodio u nedelju i potvrdio da su se oružane snage Azerbejdžana u međuvremenu povukle.

Zvanični Baku za sada se nije oglasio ovim povodom, prenosi Rojters.

Pašinijan nije precizirao u kom obimu je izvršen prekogranični upad na jermensku teritoriju, ali je na sednici Saveta bezbednosti rekao da je zbog ovog incidenta razrešio dužnosti svog ministra odbrane Aršaka Karapetijana.

Ruska novinska agencija TAS S navodi da je Jermenija prijavila ovaj incident Rusiji i Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti, vojnom savezu postsovjetskih država.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su prošle godine 44-dnevni rat oko enklave Nagorno-Karabah u kojem je poginulo najmanje 6.500 ljudi i koji se završio pobedom Azerbejdžana.

Po okončanju borbi potpisan je mirovni sporazum uz posredovanje Rusije, prema kojem se Moskva obavezala da razmesti 1.960 vojnika u okviru regionalnih mirovnih snaga na period od pet godina.

Ipak, tenzije između Jermenije i Azerbejdžana su i dalje visoke, a sporazum je ostavio mnoga pitanja nerešenim, uključujući pravni status Nagorno-Karabaha i Jermena koji su tu ostali da žive, a kojih je pre rata bilo oko 150.000.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.