VIRUS SE ŠIRI EVROPOM: Još 1 zemlja prijavila epidemiju ptičjeg gripa
Ptičji grip, Foto: AP/Rivo Andries

NEKOLIKO ZEMALJA NA OPREZU

VIRUS SE ŠIRI EVROPOM: Još 1 zemlja prijavila epidemiju ptičjeg gripa

Od ovog ponedeljka, živina se mora držati u zatvorenom prostoru

Objavljeno:

Norveška je prijavila izbijanje visoko patogenog ptičjeg gripa H5N1 na jednoj farmi, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Epidemija u regionu Rogaland ubila je 221 komad živine, dok je ostatak jata od 7.000 ptica zaklan, saopštila je OIE, pozivajući se na izveštaj norveških vlasti, a prenosi agencija Rojters.

I belgijska vlada je uvela stanje povećanog rizika od ptičijeg gripa jer se virus širi Evropom, prema saopštenju belgijske agencije za bezbednost hrane.

Od ovog ponedeljka, živina se mora držati u zatvorenom prostoru, nakon što je identifikovana visoko patogena varijanta ptičijeg gripa kod jedne divlje guske u Šildeu, gradu u blizini Antverpena, saopštila je ta agencija, dodajući da je ovo prvi slučaj kod divljih ptica od 1. marta 2021. godine.

- Moram se pobrinuti da sprečimo kontaminaciju naše živine ptičijim gripom po svaku cenu. Hajde da primenimo mere za suzbijanje kako bismo izbegli štetu koju su naši farmeri pretrpeli u prošlosti - izjavio je belgijski miistar poljoprivrede Dejvid Klarinval na Tviteru.

Mera se odnosi i na profesionalne i na privatne uzgajivače živine.

Francuska je ranije u novembru produžila važenje mere za držanje jata živine u zatvorenom prostoru, a Nemačka je takođe prijavila nekoliko slučajeva izbijanja bolesti.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.