DR ŠEKLER RAZREŠIO 1 VAŽNU SUMNJU! Otkrio da li je PTIČIJI GRIP opasan za LJUDE
Milanko Šekler, Foto: Printscreen Youtube

IZJASNIO SE

DR ŠEKLER RAZREŠIO 1 VAŽNU SUMNJU! Otkrio da li je PTIČIJI GRIP opasan za LJUDE

Mada se već preduzimaju mere zaštite u svim zemljama u okruženju kao kod nas, pa imamo najmanju stopu pojave kod živine - kaže Šekler

Objavljeno:

Virusolog Milanko Šekler izjavio je za 24sedam da ptičji grip, zbog koga je nedavno u Beogradu nađeno nekoliko mrtvih labudova, nije opasan za ljude.

- Taj soj H5N8 ne može da bude opasan za ljude, ali može za živinu. Mada se već preduzimaju mere zaštite u svim zemljama u okruženju kao kod nas, pa imamo najmanju stopu pojave kod živine - kaže Šekler.

On dodaje da svi ozbiljni proizvođači živine preduzimaju mere kako bi zaštitili svoju proizvodnju od ovakvih pojava, ali dodaje da je mala šansa da se grip pojavi i kod živine koja je na otvorenom u domaćinstvima.

- Teško da će labud da sleti u nečije dvorište. Jedino da živina izađe negde na obalu gde bi mogla da ima kontakt. Virus može da prelazi sa ptice na pticu, ali se uglavnom konstatuje kod labudova jer su oni vidljivi kada uginu u divljini. Manje ptice retko možete lako videti kada uginu - objasnio je Šekler.

Međutim, on skreće pažnju da uginule ptice niko ne dira ako ih uoči.

- Nikada ne znate da taj labud nije uginuo od nekog drugog virusa. Tako da treba prijaviti ili veterinarskoj inspekciji ili nekom drugoj isntituciji koja je nadležna - rekao je Šekler.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.