NAGLI PORAST ZARAŽENIH PTIČJIM GRIPOM U KINI: Stručnjaci upozoravaju da je soj MUTIRAO!
Kina, Foto: Profimedia

STRUČNJACI ZABRINUTI

NAGLI PORAST ZARAŽENIH PTIČJIM GRIPOM U KINI: Stručnjaci upozoravaju da je soj MUTIRAO!

Kina je ove godine prijavila 21 slučaj infekcije podtipom H5N6 ptičjeg gripa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, u poređenju sa samo pet prošle godine

Objavljeno:

Nagli porast broja ljudi u Kini zaraženih ptičijim gripom ove godine izazvao je zabrinutost među stručnjacima, koji kažu da je prethodno cirkulišući soj mutirao i sada je zarazniji za ljude.

Kina je ove godine prijavila 21 slučaj infekcije podtipom H5N6 ptičjeg gripa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, u poređenju sa samo pet prošle godine.

Iako je broj zaraženih mnogo manji u odnosu na više stotina infekcija virusom H7N9 2017. godine, slučajevi su ozbiljni, mnogi su teško bolesti, a umrlo je najmanje šest ljudi.

Rast broja zaraženih u Kini ove godine je zabrinjavajući. To je virus koji izaziva veliku stopu mortaliteta- izjavio je profesor komparativne patologije na Univerzitetu Erazmus u Roterdamu Tijs Kuiken.

Većina obolelih došla je u kontakt sa živinom i za sada nema potvrđenih slučajeva prelaska infekcije sa čoveka na čoveka. Iz SZO je saopšteno da je potrebna hitna dalja istraga kako bi se razumeli rizici i razlog povećanog broja zaraženih.

Bonus video:

06:56

ESPRESO INTERVJU: Sloba Radanovic

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.