NOVI HAOS NA POLJSKO-BELORUSKOJ GRANICI: Nikako NIJE DOBRO! (VIDEO)
Lukašenko, Foto: Tiktok printscreen

opsadno stanje

NOVI HAOS NA POLJSKO-BELORUSKOJ GRANICI: Nikako NIJE DOBRO! (VIDEO)

Državni pogranični komitet Belorusije saopštio je da su tokom noći zatekli migrante koje su pretukle poljske snage bezbednosti. Pretučenim migrantima je odmah pružena lekarska pomoć.

Objavljeno: 20:45h

Velike grupe migranata su navodno uspele da probiju ogradu na granici između Belorusije i Poljske.

Državni pogranični komitet Belorusije saopštio je da su tokom noći zatekli migrante koje su pretukle poljske snage bezbednosti. Pretučenim migrantima je odmah pružena lekarska pomoć.

Ukrajina: "Oštro ćemo reagovati na veštačke migracije"

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Moastirski izjavio je da će u slučaju scenarija „veštačkog“ kretanja migranata ka granici njegove zemlje reakcija čuvara reda biti oštra. Saopštio je i da će Ukrajina udvostručiti broj graničara na državnoj granici zbog opasnosti od nelegalne migracije iz Belorusije.

- Takođe će biti angažovane ozbiljne rezerve Nacionalne garde i Nacionalne policije koje će se nalaziti u blizini granice, tamo će biti raspoređene... Takođe će biti aktivne mobilne grupe koje će se kretati duž granice u cilju otkrivanja nezakonitog prelaženja granice - saopštio je ministar.

Rusija: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije

Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Trenutno u migrantskom kampu nema nestašice vode. Vlasti beloruskog Grodna cisternama dopremaju vodu.

Moguće proširenje evropskih sankcija Belorusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije planiraju da u ponedeljak 15. novembra razgovaraju o proširenju sankcija Belorusiji, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase.

Poljska zatvara i druge prelaze?

Poljska će biti prinuđena da zatvara i druge granične prelaze ukoliko to bude zahtevala situacija na granici sa Belorusijom, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji sa migrantima na belorusko-poljskoj granici, saopštila je pres-služba Kremlja. Nemačka strana navodi da je Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk.

- Kancelarka je danas pozvala Putina u vezi sa situacijom na belorusko-poljskoj grancii. Ona je istakla da je instrumentalizacija migranata koju sprovodi beloruski režim nehumana i neprihvatljiva i zamolila predsednika Putina da utiče na to - napisao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert na Tviter nalogu.

Belorusija pojačala PVO duž granice

Oružane snage Belorusije povećale su sastav dežurnih snaga protivvazdušne odbrane duž državne granice, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane. - Duž državne granice Belorusije, na zapadnom i severozapadnom pravcu, Oružane snage Belorusije povećale su sastav dežurnih snaga PVO - navodi se u saopštenju.

Narušavanje normi

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da je dovlačenje 15 hiljada poljskih vojnika na granicu protiv migranata narušavanje svih normi.

- Danas, dovođenjem... već 15 hiljada vojnika protiv uplakanih žena i dece i ne puštajući ih u Evropu, gde oni toliko žele da stignu – ne mogu to ni da zamislim. Ovo je kršenje svih normi - rekao je Makej na brifingu u Moskvi.

Kolona vozila duga 25km na poljsko-beloruskoj granici

Velika kolona kamiona formirala se na poljsko-beloruskoj granici nakon zatvaranja prelaza u Kuznici, saopštila je portparolka Granične službe Poljske Katarina Zdanovič.

- Prema mojim informacijama, na graničnom prelazu Bobrovniki čeka se 39 sati - rekla je portparolka. Ona je dodala da je kolona duga oko 25 kilometara.

Poljski graničari su u ponedeljak saopštili da Varšava od utorka zatvara prelaz u Kuznici na granici sa Belorusijom zbog situacije sa migrantima. Kamioni se preusmeravaju na druge granične prelaze.

Varšava upozorava Minsk na moguću potpunu blokadu kretanja preko granice

Poljska je upozorila beloruske vlasti na mogućnost da u potpunosti obustave sav saobraćaj preko granice, rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler za internet portal Virtualna polska.

- Dalji scenariji uzimaju u obzir potpuno zatvaranje granice sa Belorusijom. Mi nastavljamo da šaljemo informacije beloruskim vlastima o tome šta se može dogoditi ako ne prestanu sa svojim akcijama - rekao je Miler.

Procenjuje se da je u ovom trenutku između 3.000 i 4.000 migranata u blizini granice, a a predsednik Poljske Andrej Duda proglasio je vanredno stanje na teritorijama koje se graniče sa Belorusijom

Bezbednosne snage Poljske bacile su juče suzavac na migrante koji su pokušali da probiju bodljikavu žicu i uđu u zemlju iz Belorusije.

ODKB: Migrantska kriza preti da preraste u katastrofu

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti izrazila je zabrinutost zbog situacije na belorusko-poljskoj granici.

- Pažljivo i sa zabrinutošću pratimo migrantsku krizu na belorusko-poljskoj granici. Nastala migrantska kriza preti da preraste u veliku katastrofu za hiljade civila, među kojima ima mnogo žena i dece - navodi se u saopštenju sekretarijata ODKB.

Organizacija se nada da će „strane, uz podršku autoritetnih međunarodnih organizacija, preduzeti sve moguće političke, diplomatske i humanitarne mere za mirno rešavanje krizne situacije kako ona ne bi prerasla u pretnju bezbednosti na granici države-članice ODKB-a“.

Migranti su se jutros poređali duž bodljikave žice na granici sa Poljskom i viču „Otvorite!“

- To je bila nemirna noć. Bilo je mnogo pokušaja probijanja - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Poljska je povećala broj vojnika na granici sa Belorusijom na 15.000.

- Na granici je već 15.000 vojnika. Ako bude potrebno, taj broj može da se poveća još više - rekao je Blaščak.

Velike sile za nemire na granice optužuju predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka.

Naime, ministar spoljih poslova Nemačke, Heiko Mas je naveo da Lukašenko nastavlja da razvija opasnu spiralu eskalacije iz koje za njega nema izlaza.

Takođe se dodaje se da su, prema rečima pretučenih migranata, oni bili privedeni na teritoriji Poljske gde su pokušali da zatraže zaštitu i pružanje statusa izbeglice.

Sudeći po brojnim povredama, Poljaci su maltretirali ljude i izbacili ih iza bodljikave ograde, ističe komitet.

- Migrantima je pružena neophodna pomoć - dodaje se u saopštenju resora.

Istovremeno, poljski radio „Belostok“ prenosi da su se dve velike grupe ilegalnih migranata probile iz Belorusije u Poljsku.

- Grupe od najmanje nekoliko desetina ljudi probile su ogradu u oblasti Krinok i Belovežu - dodaje radio.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zatražio je u utorak da se migrantima dozvoli ulazak u Poljsku. U intervjuu je rekao da većina njih želi da se da ide dalje, odnosno u Nemačku.

Predsednik Belorusije okarakterisao je kao ucenu akcije Poljske da tenkove "leopard" prebaci na granicu sa Belorusijom, a nakon eskalacije krize između dve države izazvane pokušajima prodora ilegalnih migranata na teritoriju EU.

- Da se borimo protiv migranata sa ''leopardima''? Dobro smo upućeni u vojna pitanja i razumemo šta danas znači voditi rat sa ovim jadnim ljudima na granici Poljske sa Belorusijom i premeštati kolone tenkova. Jasno je da je to neka obuka ili ucena, izjavio je Lukašenko u intervjuu za ruski časopis "Nacionalna odbrana", a prenosi novinska agencija BelTA.

- U savremenom svetu, složite se, podizanje oružja je ravno smrti i samoubistvu. Naročito ovde, u centru Evrope i, šta više, u sukobu sa Belorusijom. Uvek se svi ratovi pokreću na ovom komadu zemlje i sve počinje odavde. Zar istorija ničemu ne uči?, zapitao je Lukašenko.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.