ZAHAROVA BEZ DLAKE NA JEZIKU: EU koristi migrantsku krizu kao izgovor za sankcije Belorusiji
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

KRIZA NA POLJSKO-BELORUSKOJ GRANICI

ZAHAROVA BEZ DLAKE NA JEZIKU: EU koristi migrantsku krizu kao izgovor za sankcije Belorusiji

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom

Objavljeno:

Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Smatramo da je neprihvatljivo da problemi migracija budu izgovor za uvođenje novih sankcija Belorusiji i drugim zemljama“, izjavila je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare, a prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da su sve sankcije EU protiv Belorusije nelegitimne.

„Smatramo jednostrane sankcije Zapada protiv suverenih država neprihvatljivim, nelegitimnim sa stanovišta međunarodnog prava i potvrđujemo našu rešenost da Belorusiji i njenom narodu pružimo svestranu podršku“, zaključila je Zaharova.

Ona je istakla da se krivica za migrantsku krizu ne sme prebacivati na Belorusiju.

„Takođe smo više puta izjavljivali da se krivica za još jedan nalet migrantske krize u Evropi ne sme prebacivati na Minsk, jer je ona izazvana i počela ne u novembru 2021, ni u leto 2021, ni u proleće 2021. Ona je već nekoliko godina u aktivnoj fazi“, izjavila je Zaharova.

Ovu krizu su, kako dodaje, izazvale vojne intervencije Zapada u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, kao i posledice neuspele operacije u Avganistanu.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom.

Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta, i da se više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.