"ŠTA JE TO?": Marija Zaharova OŠTRO o Samitu za demokratiju SAD
Marija Zaharova, Foto: AP / Youtube printscreen

samit

"ŠTA JE TO?": Marija Zaharova OŠTRO o Samitu za demokratiju SAD

Prema rečima Zaharove, uprkos domaćim protivrečnostima, SAD i dalje polažu pravo na liderstvo u svetu, tako da Vašington treba da učini nešto da formira još jednu koaliciju

Objavljeno:

Samit za demokratiju koji će SAD organizovati u decembru, trebalo bi da pokaže da kolektivni Zapad navodno ima konstruktivnu, konsolidujuću agendu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ovaj Samit za demokratiju je još jedna nepostojeća naprava koja ima za cilj da pokaže da kolektivni Zapad ima neku vrstu konstruktivne, konsolidovane agende. Ali konsolidujuća agenda treba da uključuje konkretne praktične mere, ali ne i puke teorijske spekulacije koje završavaju u još jednom skandalu“, rekla je Zaharova u emisiji Voskresni večer na televiziji Rosija-1, preneo je TAS S.

Prema rečima Zaharove, uprkos domaćim protivrečnostima, SAD i dalje polažu pravo na liderstvo u svetu, tako da Vašington treba da učini nešto da formira još jednu koaliciju.

Ali, kako kaže, čak i SAD i NATO shvataju da ne bi bilo u redu da se nakon dešavanja u Avganistanu pokuša sa formiranjem još jedne vojne koalicije.

„Međutim, smatraju da bi bilo dobro da se napravi nešto globalno što bi dalo utisak o konsolidaciji zapadnog sveta“, rekla je Zaharova.

„I izmišljen je takozvani samit podrške demokratiji. Šta je to? Njegovi inicijatori smatraju da svet treba podeliti po još jednom principu: na demokratske i nedemokratske zemlje“, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bela kuća je 11. avgusta objavila da predsednik DŽozef Bajden planira da organizuje Samit za demokratiju u decembru kako bi se fokusirao na tri glavne teme: zaštitu od autoritarnosti, borbu protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.