15 NAPUŠTENIH I JEZIVIH MESTA KOJA PRIVLAČE VELIKI BROJ SVETSKIH TURISTA: Među njima se našle i KOMŠIJE! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

LISTA

15 NAPUŠTENIH I JEZIVIH MESTA KOJA PRIVLAČE VELIKI BROJ SVETSKIH TURISTA: Među njima se našle i KOMŠIJE! (FOTO)

Zatvor je sagradio Sovjetski savez tokom Drugog svetskog rata, a zatvorenici su bili prisiljeni da rade u obližnjem kamenolomu krečnjaka

Objavljeno:

Strani portal "Traveller" napravio je listu 15 napuštenih i jezivih mesta sveta, koja privlače veliki broj svetskih turista, a jedno od njih nalazi se u Hrvatskoj, tačnije na ostrvu Krk.

Gereja Aiam, Magelang, Indonezija Ova oronula građevina pod nazivom Gereja Aiam, poznata i kao "Kokošja crkva", nalazi se u džunglama središnje Jave. Javnosti je dostupna od 1990-ih i služila je kao rehabilitacioni i bogoslužni centar za različite religije. Nažalost, zbog prevelikih troškova izgradnje projekt je napušten 2000. godine, a građevina otad stoji potpuno napuštena. Ipak, postala je vrlo popularno turističko mesto zbog specifičnog dizajna i pogleda na okolne šume.

Tiandučeng, Hangzhou, Kina Svega 40 minuta od Hangzhoua u kineskoj četvrti Tiandučeng, nalazi se minijaturna replika glavnog grada Francuske. Stambeni kompleks izgrađen je 2007. godine, a uključuje "Champs-Elysées" i Ajfelov toranj. Ovaj kineski pokušaj rekreacije Pariza završio je više kao jezivo turističko mesto nego kao romantično. Spomenuti kompleks bio je predviđen za 10 hiljada ljudi, ali se uselilo znatno manje, zbog čega su ulice uglavnom prazne. Iako se prostor najviše koristi u svadbene svrhe, u kojima mladenci žele da iskuse lažno francusko venčanje, postoje izveštaji da njegova popularnost među stanovništvom raste.

Zatvor Rumu, Estonija Zatvor je sagradio Sovjetski savez tokom Drugog svetskog rata, a zatvorenici su bili prisiljeni da rade u obližnjem kamenolomu krečnjaka. Nakon što je Estonija stekla nezavisnost 1991. godine, zatvor je napušten, a nedostatak nadzora doveo je do punjenja kamenoloma vodom. Nekadašnji zatvor trenutno je popularna plaža, a posebno je zanimljiv roniocima koji žele da istraže potopljene zgrade i rudarsku opremu ispod površine vode.

Pripjat, Ukrajina Pripjat je bio grad koji je najviše pogođen nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986. godine. Eksplozija je oslobodila ogromne količine radijacije i prisilila stanovnike na evakuaciju. Danas je jedno od najpoznatijih napuštenih mesta na svetu, velikim delom zahvaljujući sablasnim podsetnicima na ono što je nekad bilo: igračke, satovi i poznati zabavni park.

Houtouvan, ostrvo Šengšan, Kina Nekadašnje ribarsko selo nalazi se jugoistočno od Šangaja, napušteno je nekoliko decenija i specifičnog je izgleda. Građevine su prekrivene biljkama puzavicama i bujnom vegetacijom, te je priroda stvorila zeleni predeo koji izgleda spektakularno. Većina stanovnika se u unutrašnjost preselila ranih 1990-ih, ali nekoliko ljudi još uvek živi na ostrvu.

Doum Houms, ostrvo "Marco Island", Florida, SAD Ove građevine gotovo vanzemaljskog dizajna 1981. godine je napravio penzionisani naftni tajkun Bob Le. Zamisao je bila da se od građevine napravi ekološka kuća za odmor njegove porodice, ali su nepredvidljivi vremenski uslovi to učinili nemogućim.

Utvrđenja Maunsel, ušće reke Temze Iako izgledaju kao rekviziti iz nekog filma, ovi divovski tornjevi na ušću Temze izgrađeni su kako bi zaštitili Englesku od nemačkih vazdušnih napada tokom Drugog svetskog rata. Utvrđenja su napuštena 1950. godine.

"City Methodist Church", Gari, Indiana, SAD Osim što je mesto Grej poznato kao rodno mesto pop-kralja Majkla Džeksona, poznato je i po jednoj od najlepših, najstrašnijih i napuštenih crkava u Americi. Izvorno je izgrađena 1926. godine novcem koji je donirao "US Stell", ima devet spratova, a krasi je gotička arhitektura, kameni stubovi i vitraž. Nakon što je industrija usporila i populacija se smanjila, crkva se potpuno zatvorila 1975. godine. Iako je struktura u ruševinama, i dalje je vrlo popularno mesto koje odabiru filmski reditelji.

Groblje "Great Train", Ujuni, Bolivija Neobična atrakcija "groblja" starih vozova može se videti u mestu Ujuni u Boliviji. U 19. veku su napravljeni planovi za proširenje transportne mreže Ujunija i izgradnju novih železničkih pruga kroz grad, ali je projekt napušten zbog tehničkih problema i napetosti s lokalnim autohtonim stanovništvom. Nakon što je 1940-ih ponestalo minerala koji su vozovi prevozili, rudari su napustili grad.

Ponihendž, Linkoln, Masačusec, SAD Ponihendž je mesto na kojem se nalaze plastični poniji i konji za ljuljanje za decu i odrasle. Nalazi se zapadno od Bostona, a prvi poniji su se na polju pojavili oko 2010. godine. Tokom godina, na polju se pojavljivalo sve više ponija koji su postavljeni u redove i krugove kao u zabavnim parkovima.

Kolmanskop, Namibija Iako tako ne izgleda, grad Kolmanskop je početkom 20. veka bio mesto izgrađeno na dijamantima. No, kasnijih 1920-ih stanovnici su otkrili bolje lokacije za kopanje dijamanata i napustili grad. Sada je poznat po kućama punim peska, koje su se pojavile u filmovima "Dust Devil" iz 1992. i "The King Is Alive" iz 2000. godine.

Dvorac Lapalice, Poljska Ovaj dvorac mnoge podseća na legendarne sablasne dvorce istočne Evrope. Dvorac Lapalice izgrađen je 1979. godine, a tehnički gledano - nije dvorac. Izvorno je građevina trebalo da bude atelje umetnika Piotra Kazimierčaka. Ipak, umetnik je zbog problema s troškovima i dozvolama morao da odustane od celog projekta.

Bolnica "Beelitz-Heilstätten", Nemačka Bolnica ima vrlo neobičnu i jezivu istoriju. Između 1989. i 1930. koristila se kao sanatorij za tuberkulozu. U njemu su se nalazile žrtve iperita i mitraljeza tokom Prvog svetskog rata. S vremenom je postala glavni centar za lečenje nacističkih vojnika tokom Drugog svetskog rata, a između 1945. i 1995. se koristila i kao sovjetska vojna bolnica. Veći deo kompleksa je napušten, ali se nekoliko odeljenja i danas koristi kao neurološki rehabilitacioni centar.

Međunarodna železnička stanica "Canfranc", Španija Kada je 1928. otvorena železnička stanica "Canfranc" u španskim Pirenejima, bila je najveća u Evropi. No, zbog Španskog građanskog rata i nacističkog preuzimanja vlasti tokom Drugog svetskog rata, mesto je poprilično uništeno. Prošle su godine, a vlasti su pokušale da joj vrate stari sjaj. Međutim, nisu uspele.

Haludovo Palas hotel, Krk, Hrvatska Hotelski kompleks izgrađen je na Krku 1971. godine, u stilu tipičnom za arhitekturu komunističkog doba: asimetričan beton, moderna fasada. Kompleks je nekoliko decenija bio mesto na koje su dolazili poznati glumci i svetski političari koji su posećivali bivšu Jugoslaviju. No, tokom rata 1990-ih turista, naravno, nije bilo, a hotel je svoje poslednje goste ispratio 2001. godine.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Indeks.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.