KUBA OTVARA GRANICE SLEDEĆEG MESECA: Nakon što je većina stanovnika vakcinisana domaćim vakcinama!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠANSA TURISTIČKOJ INDUSTRIJI

KUBA OTVARA GRANICE SLEDEĆEG MESECA: Nakon što je većina stanovnika vakcinisana domaćim vakcinama!

Kuba će od 15. novembra od svojih posetilaca zahtevati samo da pokažu dokaz o vakcinaciji ili nedavno urađeni PCR test za ulazak u zemlju

Objavljeno:

Kuba će sledećeg meseca otvoriti svoje granice i olakšati uslove za ulazak u zemlju, nakon što je većina njenih stanovnika vakcinisana domaćim vakcinama protiv koronavirusa, a to će joj omogućiti da ponovo dočeka turiste i da pruži šansu svojoj turističkoj industriji koja je u krizi.

Oštre mere ograničenja zbog pandemije korona virusa, drastično smanjenje letova za Kubu i američka zabrana za većinu putovanja na ostrvo otežali su situaciju za ovu turističku destinaciju, ostavljajući je iza regionalnih konkurenata kao što su Dominikanska Republika, Portoriko, Bahami i Kankun.

Kuba će od 15. novembra od svojih posetilaca zahtevati samo da pokažu dokaz o vakcinaciji ili nedavno urađeni PCR test za ulazak u zemlju.

Potpuno vakcinisana populacija pokazaće se kao ključna „prodajna tačka“ za ostrvo koje je već cenjeno zbog svoje bezbednosti, plaža i tirkizne vode, rekao je Francisko Kamps, koji nadgleda 32 hotela španske firme Sol Melias na Kubi.

„Kuba će biti jedna od najbezbednijih destinacija i verujemo da ćemo do kraja sledeće godine dostići posete koje su bile 2019. godine“, rekao je on.

Kubanske vakcine protiv korona virusa trenutno su pod kontrolom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i većina podataka o ispitivanjima tek treba da bude recenzirana.

Međutim, među zemljama sa više od milion ljudi Kuba vakciniše brže od bilo koje druge, a prema broju zvaničnih podataka u koje je Rojters imao uvid.

Najmanje 90 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu neke od tri domaće vakcine protiv korona virusa.

„U povoljnom smo trenutku kada počinjemo da se oporavljamo, da možemo da posetimo rodbinu i da idemo na odmor, kao i da unapredimo privrednu aktivnost“, rekao je ovog meseca ministar turizma Huan Karlos Garsija.

Pandemija je zatvorila škole, mesta za zabavu i restorane, svela je na „nulu“ važnu turističku industriju, a to je pogoršalo ekonomsku krizu zbog koje su stanovnici ostali bez hrane i lekova.

„Ove godine je stiglo samo 200.000 gostiju, a očekuje se još samo 100.000,“ rekao je ministar Garsija.

Kubanski ekonomista Rikardo Tores rekao je da te brojke znače „razarajući“ pad turizma od 92 odsto ove godine, u poređenju sa 2019. godinom.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.