Saudijska Arabija opozvala svog ambasadora u Libanu!
Foto: Profimedia

narušeni bilateralni odnosi

Saudijska Arabija opozvala svog ambasadora u Libanu!

Saudijska Arabija "žali" zbog pogoršanja odnosa sa Libanom, navodi se u saopštenju i dodaje da će druge mere biti donete, bez dodatnih detalja

Objavljeno: 23:44h

Saudijska Arabija opozvala je svog ambasadora u Libanu i zatražila odlazak libanskog ambasadora iz kraljevine posle izjava ministra informisanja Libana koji je kritikovao intervenciju vojne koalicije predvodjene Rijadom u Jemenu, saopštilo je danas saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Rijad je odlučio da "pozove svog ambasadora u Libanu na konsultacije i zatražio od libanskog ambasadora u kraljevini da napusti teritoriju u roku od 48 sati", navelo je saudijsko ministarstvo u saopštenju.

Saudijska Arabija je takodje odlučila da zaustavi sav libanski uvoz.

Saudijska Arabija "žali" zbog pogoršanja odnosa sa Libanom, navodi se u saopštenju i dodaje da će druge mere biti donete, bez dodatnih detalja.

Medjunarodna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom u jemenskom gradjanskom ratu učestvuje od 2015. na strani vlade protiv pobunjenika Hutija koje podržava Iran.

U televizijskoj emisiji od 5. avgusta, emitovanoj u ponedeljak, sadašnji libanski ministar informisanja Žorž Kordahi, koji tada još nije bio član vlade, ocenio je "apsurdnim" rat koji vojna koalicija vodi u Jemenu od 2015. da podrži tamošnju vladu, i dodao da je vreme da se sa tim prekine.

Kordahi je rekao da se Huti pobunjenici koje podržava Iran bore protiv spoljne agresije i da koalicija bombarduje njihove kuće, sela, svadbe i sahrane.

Rijad je u sredu ocenio da te izjave nanose štetu naporima koalicije i da nisu u skladu sa istorijskim odnosima Bejruta i Rijada.

U izjavi za libansku televiziju u sredu Kordahi je rekao da je izneo svoje lično mišljenje, pre nego što je nominovan za ministra 10. septembra. On je rekao da nije napao Saudijsku Arabiju, ali se uzdržao od izvinjenja.

Taj slučaj je doveo u nepriliku libanskog premijera Nadžiba Mikatija tim pre što Liban i dalje računa na potencijalnu finansijsku pomoć zemalja Zaliva da ponovo pokrene svoju posustalu privredu.

On je rekao danas da duboko žali zbog odluke Saudijske Arabije i izrazio nadu da će se saudijske vlasti sa mudrošću predomisliti.

Rekao je da želi da ima najbolje odnose sa Saudijskom Arabijom i da Kordahijeve reči ni u kom smislu ne odražavaju stav vlade.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.