POSLEDNJA POSETA ANGELE MERKEL GRČKOJ: Prijatelj ili neprijatelj?
Merkel, Foto: Profimedia

oproštajna poseta

POSLEDNJA POSETA ANGELE MERKEL GRČKOJ: Prijatelj ili neprijatelj?

Možda je zbog toga kancelarkina poslednja zvanična poseta "divnoj sunčanoj Atini, koja nam je često bila kamen nad glavom", kako je izjavila, obojena setom i "naglašenim razumevanjem"

Objavljeno: 22:56h

U oproštajnu posetu Atini, Angela Merkel je stigla skromno, bez prevelikih očekivanja i gosta i domaćina.

Ovim dolaskom staviće se i tačka na najturbulentniju fazu njenog 16-godišnjeg upravljanja komlikovanom evropskom kompozicijom.

"Frau Angela" kako su ponekad ironično, a ređe sa naklonošću, grčki komentatori nazivali najmoćniju evropsku političarku, nije nikada bila posebno omiljena na Egeju.Znalo se da je ona kreator politike koja je izazvala masovna otpuštanja, višestruka smanjenja plata i penzija, krah desetina hiljada "malih biznisa"...Atina je morala da prihvati rigoroznu politiku štednje i zloglasnu "trojku poverilaca".

"Trojka" je neslavno završila, reforme su kako-tako sprovedene, ali danas se Grčka, posle mnogo odricanja i teških odluka, nalazi na pola puta do ciljeva koji su 2014. zacrtani. I verovatno za taj proces "dizanja iz ambisa" najviše zasluga ima upravo Anegela Merkel.

Možda je zbog toga kancelarkina poslednja zvanična poseta "divnoj sunčanoj Atini, koja nam je često bila kamen nad glavom", kako je izjavila, obojena setom i "naglašenim razumevanjem". Posebno posle iskrenog priznanja Merkelove da je "možda preterala za rigoroznim merama spram Grčke".

Ako neko poznaje Grke, onda je to Angela Merkel. Sarađivala je sa osmoricom grčkih premijera, a nije tajna da je i levičaru Papandreuu i konzervativcu Samarasu spakovala kofer za odlazak iz premijerske palate. Sada se iznose mnogi paradoksalni detalji da joj je srcu najviše prirastao radikalni levičar Aleksis Cipras.

Iako ga je svojom politikom praktično dovela na vlast, razbijajući politike Pasoka i Nove demokratije, Cipras je ratobornom retorikom mnogo puta prekoračio prag diplomatske prakse. Javno je prozivao nemačku kancelarku za "ropstvo" u koje tera Grčku, za "ubijanje dostojanstva" miliona Grka, da bi posle prvog susreta "bio oduševljen mudrošću i znanjem gđe Merkel".

Adio, Angela, skoro uglas poručuju grčki mediji i upućuju pozdrav svom omiljenom (ne)prijatelju ne sumnjajući ni najmanje da će "uskoro doći vreme kada ćemo poželeti nekog kao što je Angela Merkel".

Posebna veza sa Ciprasom

MERKELOVA i Cipras su prošli najkritičniji trenutak kada je Grčka bila na ivici izbacivanja iz evrozone. Tada je Merkelova odigrala glavnu ulogu u spasavanju Grčke. I baš u okolnostima velikih kriza stvorena je posebna hemija između, naoko,nepomirljivih političkih protivnika.

19:03

VECERNJI DNEVNIK 29.10.2021.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.