UHAPŠENE AKTIVISTKINJE U ATINI: Popele se na SKELU i PROTESTOVALE protiv Zimskih OI
Ilustracija, Foto: Profimedia

oi u pekimgu

UHAPŠENE AKTIVISTKINJE U ATINI: Popele se na SKELU i PROTESTOVALE protiv Zimskih OI

Njih dve i treća osoba ušle su na tu arheološku lokaciju kao turisti a onda su se Zoksang i Sju popele na skele sa kojih su pokušale da razviju transparent

Objavljeno:

Grčka policija privela je danas dve žene koje su pokušale da okače transparent sa Akropolja u Atini iz protesta zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Aktivistkinje 18-ogodišnja tibetanska učenica Cela Zoksang i 22-ogodišnja honkonška aktivistkinja Džoi Sju, obe američke državljanke članice su kampanje "Ne Pekingu 2022", navodi se u saopštenju organizacije Studenti za slobodan Tibet (Students for a Free Tibet) čije sedište je u Njujorku.

Njih dve i treća osoba ušle su na tu arheološku lokaciju kao turisti a onda su se Zoksang i Sju popele na skele sa kojih su pokušale da razviju transparent.

Obezbedjenje je brzo intrervenisalo i otelo im transparent. Njih dve su ostale na skelama i izvadile tibetansku zastavu i manji transparent sa natpisom "Oslobodite honkongšku revoluciju".

One su takodje uzvikivale slogane kao što su "Slobodan Tibet", "Bojkot Pekinga 2022", i "Bez slobede nema Olimpijade". Policija je došla i privela ih. Ceo incident je trajao oko 10 minuta.

"Sada je vreme za medjunarodnu zajednicu i sve ljude sa savešću da zauzmu stav i bojkotuju Peking 2022. Bilo šta manje od toba bilo bi jasna podrška kinskog genocidnog režima", rekla je Zoksang u saopštenju.

Sju je rekla da Medjunarodni olimpijski komitet šalje svetu poruku da je "u redu da se zatvore oči pred genocidom i zločinima protiv čovečnosti u Hongkongu, Tibetu, Istočnom Turkestanu i Južnoj Mongoliji".

Olimpijska vatra za 24. Zimske olimpjske igre biće upaljena u drevnoj Olimpiji u ponedeljak i predata Kinezima na ceremoniji na stadinu u Atini u utorak. Generalna proba organizovana je danas.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara u Pekingu, a Paraolimpijske od 4. do 13. marta.

Peking je na leto 2008. godine bio organizator Olimpijskih igara.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.