POZNAT IDENTITET UBICE BRITANSKOG POSLANIKA: Iz Londona stigao vozom, napad ranije isplaniran
Mesto zločina, Foto: Profimedia

OTKRIVENO

POZNAT IDENTITET UBICE BRITANSKOG POSLANIKA: Iz Londona stigao vozom, napad ranije isplaniran

Reč je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu poreklom iz Somalije koji nije ranije bio poznat bezbednosnim službama. On je u policijskoj stanici u Londonu gde nadležni mogu da ga ispituju do 22. oktobra

Objavljeno:

Britanska policija objavila je identitet muškarca koji je u petak u crkvi nožem usmrtio konzervativnog poslanika Dejvida Ejmsa.

Reč je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu poreklom iz Somalije koji nije ranije bio poznat bezbednosnim službama. On je u policijskoj stanici u Londonu gde nadležni mogu da ga ispituju do 22. oktobra.

Planirao napad nedelju dana unapred

Policija je ubistvo britanskog poslanika okvalifikovala kao teroristički napad, a “Dejli mejl” piše pozivajući se na bezbednosne izvore, da je planiran nedelju dana unapred.

Policija je sinoć nastavila da ispituje Alija, a izvori su otkrili da je napadač rezervisao mesto na sastanku poslanika sa javnošću, nakon čega je Ejmsa izbo nožem 17 puta.

“Dejli mejl” navodi da je Ali sin bivšeg savetnika za komunikacije premijera Somalije. Harbi Ali Kulane je potvrdio da je njegov sin u pritvoru nakon ubistva. On je rekao da je “traumatizovan” njegovim hapšenjem.

-Osećam se veoma traumatično. To nije nešto što sam očekivao, nisam nikad ni sanjao o tome – rekao je.

Slavni komšiluk

Dejvid Ejms
foto: Profimedia

Britanski tabloid navodi da je Ali ranije možda živeo u Ejmsovoj izbornoj jedinici u Eseksu, ali da se veruje da je njegovo nedavno prebivalište bilo u Londonu, gde policija pretresa tri adrese.

Policija ispituje Alija da utvrdi da li je povezan sa radikalnim islamskim grupama. Insajderi su “Dejli mejlu” rekli da Ali nije poznat MI5, iako se veruje da je pre nekoliko godina prepoznao Prevent, vladin program za deradikalizaciju.

Prošle noći je detektivima odobren dalji pritvor, što je omogućilo da se Ali zadrži do petka.

Policija je juče čuvala stražu ispred opštinske kuće u severnom Londonu u kojoj živi Ali, u ulici sa trospratnim kućama vrednim dva miliona funti gde su mu komšije bile radio voditelj Džajls Koren i ranije pokojni glumac Rodžer Lojd Pek, koji je tumačio ulogu Trigera u “Mućkama”.

Ejms (69), poslanik od 1983, sastajao se sa članovima javnosti svake dve nedelje i objavljivao detalje na svom parlamentarnom sajtu. Nedugo pre ubistva, jedan ministar je rekao “Dejli mejlu” da se vlada plaši talasa novih terorističkih napada dok zemlja izlazi iz pandemije kovida, zbog “epidemije uspavanih radikala” koji su proveli karantin pred kompjuterima kujući zločine.

-Bezbednosnim službama je veoma teško da prate pre nego što napadnu – upozorio je.

Usamljeni napadač

Dejvid Ejms
foto: Profimedia

Incijalni tragovi ukazuju da je napadač bio “usamljen” i da se “samoradikalizovao” uoči napada na Ejmsa u crkvi.

Izvori kažu da je osumnjičeni živeo u Londonu i da je doputovao u Eseks vozom da izvrši napad. Šokantni napad, pet godina nakon ubistva poslanika Džoa Koksa, podstakao je nove strahove u vezi zaštite članova britanskog parlamenta.

Predsedavajući Doma komune ser Lindzi Kojl priprema se da pokrene reviziju bezbednosnih aranžmana, navodi “Dejli mejl”. Smatra se da će to obuhvatiti pozive da se obezbedi policijska straža za sve poslaničke sastanke s javnošću kao “jedino rešenje”, zajedno sa obezbeđenjem u kao što je na aerodromima, što će možda naići na otpor nekih poslanika.

Lideri iz čitavog britanskog političkog spektra odali su tokom dana počast Ejmsu koji je u petak izboden na smrt tokom susreta sa biračima, u Metodističkoj crkvi u Li-on-Siju, gradu koji se nalazi oko 62 kilometra istočno od Londona.

Britanski premijer Boris Džonson, lider Laburista Kir Starmer, ministarka Priti Patel i Lindzi Hojl ostavili su cveće u crkvi u Eseksu kojoj je Ejms ubijen u petak.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.