PRIČA OVE MAJKE OBIŠLA JE SVET! Mislila sam da će me sin UBITI na spavanju u trenutku lokdauna, postao je NASILAN!
ilustracija, Foto: Shuterstock

porodično nasilje u VELSU

PRIČA OVE MAJKE OBIŠLA JE SVET! Mislila sam da će me sin UBITI na spavanju u trenutku lokdauna, postao je NASILAN!

- Razmišljala sam da li će me sin ubiti na spavanju - poverila se Lisa.

Objavljeno:

Majka Lisa iz Velsa rekla je da je njen 13-godišnji sin Džejms postao toliko nasilan u lokdaunu prošle godine, da se plašila za svoj život - i čini se da nije jedina.

- Razmišljala sam da li će me sin ubiti na spavanju - poverila se Lisa.

Služba za podršku porodicama u Velsu zabeležila je porast porodičnog nasilja dece nad roditeljima, a čak i deca od pet godina zahtevala su pomoć.

Prema njihovim rečima, to što su zaključani zajedno dovelo je do eskalacije kod mnogih porodica.

- Veliki deo vremena razmišljala sam o noževima i da li će nas ubiti dok spavamo - dodala je Lisa.

U situacijama kada je mislila da će doći do najgoreg, tražila je da njen mlađi sin (11) spava sa njom zbog njene sigurnosti, prenosi BBC.

- Ubrzo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo otišlo u blokadu zbog pandemije korona virusa u martu prošle godine došlo je do promene njegovog ponašanja - od sina za primer i brižljivog starijeg brata do nasilnika u porodici - objasnila je Lisa.

Majka je dodala da je njen sin sve vreme bio u krevetu, ljutio se bez razloga, a jednom prilikom je samo podigao psa i bacio ga.

Džejms je često iz ljubavi njihovog porodičnog psa nazivao "sinom". Činjenica da je mogao i njega da povredi naterala je Lisu da strahuje da bi mogao da povredi bilo koga od njih.

Lisa je samo jedan od mnogih roditelja koji su morali da se bore sa nasilnom decom tokom lokdauna.

Neki roditelji su prijavili da su ih deca gađala televizorima, dok su neki morali da se jave i u bolnicu zbog povreda.

Za Lisu je napad sina na psa bio samo početak. Njegovo nasilje je počelo da eskalira i počela je da se oseća kao njegov "zatvorenik".

Plašila se da će povrediti svog mlađeg brata. Međutim, majka je uskoro saznala da Džejmsa maltretiraju u školi. Bila je očajna da mu pomogne, ali je njegovo ponašanje značilo da više nema kontrolu nad njim.

Jedan od najmračnijih trenutaka bio je kada je molila socijalnu službu da odvede njenog sina. Rekla je da ga je i dalje volela i želela da mu pomogne, ali ga više nije prepoznavala.

Rekla je da se često zaključavala sa mlađim sinom u spavaćoj sobi i zvala policiju, ali su joj rekli da stvari nisu dovoljno loše kako bi se reagovalo, jer je Džejsm živeo u "bezbednom okruženju".

Na kraju im je ponuđeno da pohađaju kurs o nasilju dece nad roditeljima, i kaže da im je to pomoglo.

Stručnjaci kažu da se efekti lokdauna vide i više od godinu dana kasnije, a pogođene su porodice iz svih slojeva društva.

- Viđali smo slučajeve da su deca bacala televizore na roditelje, da su ih napadala čekićima, noževima iz kuhinje - rekao je Nik Korigan iz organizacije Parallel Lives.

Prema njegovim rečima većina agresije kod dece proizašla je iz neispunjene potrebe - u Džejmsovom slučaju to što je i sam maltretiran je bio faktor.

- Ne probude se ujutru i požele da se tako ponašaju. Ova ponašanja pokazuju kao način komunikacije, govore da se nešto dešava i da im je potrebna pomoć - objasnio je on.

Lisa veruje da bi, bez pomoći, njen sin najverovatnije završio u zatvoru zbog porodičnog nasilja.

- Džejms sada želi da pomogne samom sebi - dodala je majka.

Džejms i dalje živi u kući sa majkom i bratom i razgovara sa porodicom o svemu što se dogodilo prošle godine.

Majka i sin žele da urade sve što je potrebno kako se njihov odnos ne bi opet pogoršao.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.