EVAKUACIJA: Let sa 160 avganistanskih izbeglica sleteo u Španiji
Ilustracija, Foto: Profimedia

POMOĆ

EVAKUACIJA: Let sa 160 avganistanskih izbeglica sleteo u Španiji

Španija je iz Kabula ukupno evakuisala 2.206 osoba, najvećim delom Avganistanaca, i njihove porodice

Objavljeno: 23:18h

Još jedan let iz Pakistana koji prevozi 160 avganistanskih izbeglica sleteo je večeras u Španiji dan pošto je stigao prvi let, rekao je za Frans pres španski diplomatski izvor.

Avion je sleteo kod Madrida u 20.45 sa 160 Avganistanaca, rekao je taj izvor dodajući da je na jučerašnjem letu bilo 84 Avganistanaca.

Operaciju sa dva leta dugo je pripremala španska vlada. Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares je u septembru putovao u Pakistan i u Katar da razgovara o tom pitanju.

Kao i brojne druge zapadne zemlje Španija je krajem avgusta uspostavila vazdušni most da evakuiše stotine ljudi iz Avganistana gde su talibani preuzeli vlast 15. avgusta. Taj vazdušni most prekinut je kada su otišli poslednji američki vojnici koji su držali aerodrom u Kabulu.

Španija je iz Kabula ukupno evakuisala 2.206 osoba, najvećim delom Avganistanaca, i njihove porodice.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je u petak zemlje članice EU da prihvate još najmanje izmedju 10.000 i 20.000 avganistanskih izbeglica. ; Visoki komesar UN za izbeglice predložio je Evropskoj uniji da preuzme polovinu od 85.000 Avganistanaca koji su se sklonili u Pakistanu i koji treba da budu premešteni u toku pet narednih godina.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.