SPREČAVANJE "HUMANITARNOG I EKONOMSKOG KOLAPSA": EU izdvaja milijardu evra za pomoć Avganistanu
EU, Foto: AP

HITNO REŠENJE

SPREČAVANJE "HUMANITARNOG I EKONOMSKOG KOLAPSA": EU izdvaja milijardu evra za pomoć Avganistanu

U EK navode da se društveno ekonomska situacija u Avganistanu pogoršav

Objavljeno:

EU će izdvojiti milijardu evra za podršku narodu Avganistana i susedne zemlje, a u cilju rešavanja hitnih potreba u zemlji i regionu, najavljuju u Evropskoj komisiji.

U EK navode da se društveno ekonomska situacija u Avganistanu pogoršava, što dovodi stotine hiljada Avganistanaca u opasnost približavanjem zime i da humanitarna pomoć neće biti dovoljna za sprečavanje gladi i velike humanitrane krize.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, naglašava da se mora učiniti sve kako bi se sprečio „humanitarni i ekononomski kolapas u Avganistanu“.

„Jasni smo u pogledu naših uslova za bilo kakav angažman sa avganistanskim vlastima. Ali avganistanski narod ne bi trebao platiti cenu akcija talibana. Zato je ovo paket podrške avganistanskom narodu i susedima zemlje koji su mu prvi pružili pomoć“, rekla je Lajen.

U EU dodaju da pomoć narodu Avganistana podrazumeva i legalne puteve zaštite u EU, uključujući i bezbedan prolaz Avganistanaca povezanih sa EU i njenim državama članicama i ugroženim grupama, kao što su branioci ljudskih prava, žene, novinari, aktivisti civilnog drušva, policija,sudije i njihove porodice.

Komisija kaže da će u dugorocnom periodu finansiranjem podrzati one države članice koje odluče da prime Avganistance u riziku.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.