KAKO PUTIN KRIJE BOGATSTVO? Pojedini tvrde da je najbogatiji čovek na planeti i da je težak 200 MILIJARDI DOLARA!
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

MISTERIJA PUTINOVOG NOVCA

KAKO PUTIN KRIJE BOGATSTVO? Pojedini tvrde da je najbogatiji čovek na planeti i da je težak 200 MILIJARDI DOLARA!

Na kraju krajeva Rusija je dovoljno velika i raznolika da zadovolji bilo čiji ukus za luksuz

Objavljeno:

Za ruskog predsednika Vladimira Putina mnogi veruju da je daleko bogatiji nego što se to zvanično predstavlja. Pojedini analitičari čak tvrde da je on najbogatiji čovek na planeti i da ima bogatstvo od oko 200 milijardi dolara.

Kako piše Leonid Beršidski, komentator Blumberga, očekivalo bi se da će najveće curenje ofšor podataka u istoriji sadržati mnogo škakljivih podataka o ruskom predsedniku ili barem njegovom bliskom krugu prijatelja. Međutim, deo Pandorinih papira koji se odnosi na Rusiju, datoteka podataka od skoro 3 terabajta o ofšor kompanijama i njihovim krajnjim korisnicima, koje je 600 novinara više od godinu dana istraživalo, izgleda razočaravajuće. Nalazi su stari, ili izgledaju beznačajno ili oboje.

„Iako su Pandorini papiri daleko od potpunog ili čak statistički reprezentativnog odraza industrije globalnih lažnih kompanija, relativna slabost ovih nalaza sugeriše da su Putin i njegovi ljudi izveli zaključke iz prethodnih otkrića, poput Panamskih papira, koji su dali međunarodnu važnost Putinovom prijatelju violončelisti Sergeju Rolduginu i njegovim izuzetno aktivnim ofšor kompanijama. Takođe ukazuje na to da je rasprostranjena priča o zavisnosti ruske kleptokratije od Zapada kao sigurnog utočišta možda i netačna - ili je možda godinama promašivala poentu“, navodi se u Blumbergu.

Međunarodna mreža kojom koordinira Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa sedištem u SAD otkrila je 336 „politički izloženih osoba“ među 29.000 korisnika ofšor kompanija, što znači da su oko 1,2% vlasnika lažnih firmi zvaničnici ili njihovi bliski rođaci i saradnici.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Navedenih 19 politički izloženih Rusa čini samo 0,4% od 4.400 ruskih korisnika (najveća „nacionalna delegacija“ u podacima). Samo je troje Rusa stavljeno na ICIJ -ovu listu od 50 „moćnih igrača“. To su Konstantin Ernst, glavni izvršni direktor Prvog kanala koji kontroliše država, Svetlana Krivonogih, za koju je, sada zabranjeni ruski istražni kanal Proekt, tvrdio da je Putinova bivša devojka, i naftni milijarder, Genadij Timčenko, za koga se zna da je blizak s Putinom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je u ponedeljak curenje informacija kao "samo skup pretežno neutemeljenih tvrdnji".

Beršidski piše da su u istraživanju učestvovali i ruski novinari za koje je siguran da su dobro odradili svoj deo posla, ali da on sam nije impresioniran jer su otkrića, kako kaže prilično zastarela, odnosno da su se svi navedeni događaji, poput Timčenkovih ofšor poslova desili pre više godina.

Primera radi, kupovina luksuznog stana u Monaku, za koji je sada utvrđeno da je kupac bila navodna Putinova ljubavnica, događaj je iz 2003. godine.

Iako podaci do kojih je došao ICIJ uključuju evidenciju od 2019. za većinu lažnih kompanija, pa čak i svežije za neke od njih, ono što se piše o Rusima je uglavnom prilično zastarelo, uz značajan izuzetak Ernstovog navodnog učešća u ofšor šemi za korišćenje državnih bankovnih kredita za kupovinu nekretnina u Moskvi, koje se desilo 2014. godine

Godina 2014. je prekretnica jer su zapadne sankcije vezane za Ukrajinu otežavale politički povezanim Rusima sticanje imovine ofšor ili čak vođenje ruskih poslova preko ofšor lanaca kako bi se osigurala solidna imovinska prava prema engleskom zakonu.

Putin je dugo pozivao ruski biznis da prestane sa „ofšorizacijom“ ali njegova retorika nije imala efekta sve dok Putin nije pokrenuo novi Hladni rat invazijom na jedan deo Ukrajine i podsticanjem separatističkog ustanka u drugom, piše Beršidski.

Zašto u inostranstvu, kad može kod kuće

Izgleda da su tada Putin i njegova pratnja otkrili da njihovo bogatstvo i moć neće biti umanjeni ako prestanu sa ofšor poslovima.

Na kraju krajeva Rusija je dovoljno velika i raznolika da zadovolji bilo čiji ukus za luksuz.

Mnoge neverovatne nekretnine su tako nastale posle 2014. godine, među kojima je veličanstvena palata na Crnom moru, kakva se nikada nije mogla sagraditi ili kupiti na Azurnoj obali, i raskošni vinogradi na Krimu i u južnoj Rusiji, gde francuski i italijanski vinari proizvode vina koja mogu parirati najboljima iz njihovih matičnih zemalja.

Putinova palata
foto: Printscreen/Youtube

U Rusiji, palata i vinogradi poput onih koje je sada zatvoreni borac protiv korupcije Aleksej Navaljni povezao sa Putinovim najbližim krugom, jednostavno se mogu objasniti kao skupi hotelski projekti.

Malo ko se usuđuje da tome protivreči, jer su nezavisni mediji izloženi pritisku i aktivisti su primorani da napuste zemlju.

Dakle, može se zaključiti da je Putin većinu svog bogatstva ipak ostavio u svom dvorištu - ogromnoj državi gde može da ga drži na oku, baš kao i ljude kojima ga je dao na čuvanje.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.