PUTIN, MERKELOVA I MAKRON PRIČALI O UKRAJINI: Lideri dogovorili nastavak razgovora o samitu Normandijske četvorke
Predsednik Rusije Vladimir Putin, Foto: Profimedia

TELEFONSKI RAZGOVOR

PUTIN, MERKELOVA I MAKRON PRIČALI O UKRAJINI: Lideri dogovorili nastavak razgovora o samitu Normandijske četvorke

Tokom razgovora, dotaknuta su i neka druga međunarodna pitanja, uključujući i ona u vezi sa borbom protiv terorizma na afričkom kontinentu

Objavljeno: 23:44h

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, saopštila je pres služba Kremlja.

Strane su detaljno razgovarale o uznemirujućoj situaciji oko odugovlačenja procesa rešavanja ukrajinskog sukoba, naveo je Kremlj, preneo je TAS S.

Tri lidera su istakla važnost sprovođenja sporazuma iz Minska iz 2015. kao jedinu osnovu za rešavanje situacije, naglasivši važnost dalje koordinacije napora Rusije, Nemačke i Francuske u Normandijskom formatu, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Putin je izneo visoko principijelnu ocenu politike Kijeva da tvrdoglavo izbegava svoje obaveze prema sporazumima iz Minska i sporazumima sa prethodnih samita u Normandijskom formatu, uključujući i onaj u Parizu od 9. decembra 2019. godine, naveo je Kremlj.

Putin, Merkel i Makron su se tokom telefonskog razgovora dogovorili da upute instrukcije svojim ministarstvima spoljnih poslova da nastave razgovor o mogućnosti održavanja samita Normandijske četvorke, izvestila je pres služba Kremlja.

Na svom nivou, ministri inostranih poslova zemalja četvorke nastojaće da održe sastanak u ovom formatu, piše u saopštenju u kojem se dodaje da su se strane, takođe, dogovorile da odgovarajućim kanalima nastave sa proučavanjem preduslova za moguće organizovanje samita Normandijske četvorke, ako to bude razumno.

Tokom razgovora, dotaknuta su i neka druga međunarodna pitanja, uključujući i ona u vezi sa borbom protiv terorizma na afričkom kontinentu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.