PESKOV O "KRAĐI" FORMULE BRITANSKE VAKCINE: "San" nije naučni list!
Dmitrij Peskov, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PESKOV O "KRAĐI" FORMULE BRITANSKE VAKCINE: "San" nije naučni list!

Ministar policije Velike Britanije Demijan Hinds rekao je danas da ne može da komentariše slučaj, ali nije negirao mogućnost krađe

Objavljeno:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je britanski tabloid "San" dobro poznat i da nije naučni list, komentarišući vest koja je objavljena u tom listu da je ruski špijun ukrao formulu o sastavu vakcine AstraZeneka, pa je formula upotrebljena za pravljenje Sputnjika V.

„‘San’ je dobro poznat i nije naučni list. Ovo je verovatno naš stav prema objavi tog lista“, odgovorio je Peskov, a preneo Tas s.

Tvrdnju „Sana“ preneli su brojni britanski listovi, među kojima su „Dejli mejl“, „Metro“ i još neki.

„Rusija je optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oksford/AstraZeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V i da pobedi u trci za pravljenje prve svetske antikovid vakcine“, preneo je „Dejli mejl“.

Bezbednosni izvori navodno imaju dokaz da je „krtica“ iz Moskve u Engleskoj bila u mogućnosti da fizički ukrade tajnu formulu, ali nije jasno da li se radi o dokumentu iz farmaceutskog giganta, ili o bočici koja je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje za dalje analize, dodaje se u tekstu britanskog lista.

Ministar policije Velike Britanije Demijan Hinds rekao je danas da ne može da komentariše slučaj, ali nije negirao mogućnost krađe, već je rekao da je „pošteno pretpostaviti da postoje određene strane zemlje koje bi volele da se domognu poverljivih informacija, uključujući i komercijalnih i naučnih tajni i intelektualnog vlasništva“.

Agenti službe MI5 su već rekli da su navodno ruski hakeri pokrenuli nekoliko sajbernapada na univerzitet Oksford, počev od marta 2020. godine, otprilike u vreme kada su britanski naučinici saopštili da su počeli da razvijaju vakcinu.

Kasnije se saznalo da Sputnjik V radi na isti način kao britanska vakcina. Obe su vektorske vakcine, koje sadrže oslabljenu verziju drugog bezopasnog živog virusa koji u sebi nosi genetski materijal novog korona virusa (virusni vektor).

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.