UMRO RATNI ZLOČINAC: Organizator tragedije koja je u smrt odvela PREVELIKI BROJ CIVILA izgubio život!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREMINUO U 80. GODINI

UMRO RATNI ZLOČINAC: Organizator tragedije koja je u smrt odvela PREVELIKI BROJ CIVILA izgubio život!

Prema upravniku zatvora, koji je objavio izveštaj o Bagosorinom ponašanju u zatvoru "Bagosora je čovek sa snažnom ličnošću" koji povremeno "ne može da se kontroliše"

Objavljeno: 22:52h

Pukovnik Teoneste Bagosora, osuđenik za genocid, koji je bio poznat po tome što je bio organizator tragedije koja je koštala života više od milion nedužnih civila tokom genocida nad Tutsima u Ruandi 1994. godine, preminuo je u 80. godini života u zatvoru u Maliju.

Zloglasni planer "Apokalipse Tutsija", i član Akazua za vreme režima predsednika Juvenala Habiarimana, Bogosora je služio 35. godina zatvora zbog zločina genocida.

Teoneste Bagosora je bio direktor kabineta, ili izvršni asistent ministra odbrane, Iako se Bagosora povukao iz vojske Ruande 1993. godine, nastavio je da deluje na moćnom položaju sve dok nije pobegao iz Ruande u julu 1994. godine.

Uhapšen je u Kamerunu 1996. godine.

Prema izmenjenoj optužnici od 12. avgusta 1999. godune, pukovnik Bagosora je razvio plan čija je namera bila "istrebljenje" civilnog stanovništva Tutsija. U izvršavanju ovog plana, Bagosora je organizovao, naredio i učestvovao u masakrima počinjenim protiv Tutsija i umerenih Huta u Ruandi.

Bagosora je optužen za zaveru radi genocida; genocid; saučesništvo u genocidu: i ubistvo, silovanje, progonm istrebljenje i "nehumanih dela" kao zločini protiv čovečnosti (uključujući ubistvo deset belgijskih vojnika UNAMIR-a 7. aprila 1994. godine). Osim toga, Bagosora je optužen za ubistvo civila, povrede ličnog dostojanstva i "nasilje nad životom" kao ozbiljno kršenje Zajedničkog člana 3 (Ženevske konvencije).

Teoneste Bagosora je uhapšen 9. marta 1996. godine u Kamerunu. Bagosora se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice i sudilo mu se u takozvanom "vojnom slučaju",

Prvostepena presuda izrečena je 18. decembra 2008. godine. Bagosora je osuđen za zaveru radi vršenja genocida; genocid; saučesništvo u genocidu; i zločine protiv čovečnosti. Teoneste Bagosora je dobio doživotnu kaznu, ali je ona kasnije smanjena na 35 godina.

Mehanizam Tribunala Ujedinjenih nacija je u aprilu 2021. ogodine odbio Bagosoru prevremeno puštanje na slobodu.

Tokom donošenja presude, sudija Karmel Agius je primetio da "Bagosora ne daje nikakve naznake da je prihvatio odgovornost za zločine za koje je osuđen, niti da ima ikakvih znakova da se kritički osvrnuo ili izrazio kajanje ili žaljenje".

Sudija je rekao da, naprotiv, Bagosora pokušava da smanji svoju odgovornosti za zločine napravljene 1994.godine.

Prema upravniku zatvora, koji je objavio izveštaj o Bagosorinom ponašanju u zatvoru "Bagosora je čovek sa snažnom ličnošću" koji povremeno "ne može da se kontroliše".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/ktpress.rw)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.