"SVET VEĆ NA IVICI PONORA": Šef UN pozvao SAD i Kinu na dijalog i razumevanje
Antonio Gutereš, Foto: EPA/Estela Silva

GENERALNA SKUPŠTINA SVETSKE ORGANIZACIJE

"SVET VEĆ NA IVICI PONORA": Šef UN pozvao SAD i Kinu na dijalog i razumevanje

Zasedanje Generalne skupštine UN kojoj fizički prisustvuje više od sto šefova država ili vlada i desetine ministara treba da traje do ponedeljka

Objavljeno:

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je na otvaranju godišnjeg zasedanja Generalne skupštine svetske organizacije upozorio SAD i Kinu na moguće novo pogoršanje situacije u svetu koji je "već na ivici ponora" i pozvao dve vodeće ekonomije sveta na dijalog i razumevanja.

"Suočeni smo sa najvećim naletom kriza u našem životu. Plašim se da se naš svet kreće prema dve različite vrste ekonomskih, komercijalnih, finansijskih i tehnoloških propisa, ka dva različita pristupa u razvoju veštačke inteligencije i konačno ka dve različite vojne i geopolitičke strategije", rekao je Gutereš.

On je rekao da je to recept za probleme i da će to biti mnogo manje predvidljivo od hladnog rata.

"Da bi povratili poverenje i inspirisali nadu imamo potrebu za saradnjom", rekao je Gutereš pred okupljenim svetskim vodjama medju kojima i predsednik SAD Džozef Bajden koji se opredelio da dodje u Njujork llično uprkos krizi kovida-19.

"Potrebno nam je da razgovaramo, potrebno nam je razumevanje. Treba da investiramo u sprečavanje, održavanje i učvršćivanje mira. Potreban nam je napredak po pitanju nuklearnog razoružanja i našim zajedničkim naporima borbe protiv terorizma. Potrebna su nam dela zasnovana na poštovanju ljudskih prava", rekao je on.

Rekao je da geopolitičke podele podrivaju medjunarodnu saradnju i ograničavaju kapacitet Saveta bezbednosti UN da preduzme potrebne odluke.

"Istovremeno biće nemoguće suočiti sa dramatičnim ekonomskim i razvojnim izazovima dok su dve najveće svetske privrede u neslaganju", rekao je šef UN ukazujući na Peking i Vašington.

Gutereš je izrazio žaljenje zbog eksplozije preuzimanja vlasti silom implicitno se pozivajući na Mjanmar, Mali, Gvineju i Sudan.

Generalni sekretar UN već je upozorio 2018. na američko-kinesku podelu 2019. na "veliki rascep" i 2020. na "novi hladni rat" oko rizika nastanka bipolarnog sveta uhvaćenog u kinesko-američke tenzije.

Zasedanje Generalne skupštine UN kojoj fizički prisustvuje više od sto šefova država ili vlada i desetine ministara treba da traje do ponedeljka.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.