SUKOB LIDERA G7 TOKOM HITNO SAZVANOG SAMITA: Primetno razočarenje Bajdenovom odlukom po pitanju AVGANISTANA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

RASTU TENZIJE

SUKOB LIDERA G7 TOKOM HITNO SAZVANOG SAMITA: Primetno razočarenje Bajdenovom odlukom po pitanju AVGANISTANA!

Sastanku G7 prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Objavljeno:

Tokom hitno sazvanog video samita G7 u utorak povodom situacije u Avganistanu lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta sukobili su se zbog toga što je predsednik SAD Džozef Bajden insistirao da se do 31. avgusta Amerikanci povuku iz te ratom razorene zemlje koja je sada pod punom kontrolom talibana.

U izveštaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspeli da se delimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom vladom Avganistana koju će predvoditi talibani.

Međutim, primetno je bilo razočaranje jer Bajden nije prihvatio zahteve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i posle 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Avganistanaca koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

„Naš neposredni prioritet je da obezbedimo bezbednu evakuaciju naših državljana i Avganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele mogu bezbedno da napuste Avganistan“, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7.

Sastanku G7 prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Dan uoči održavanja samita G7, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Viliam Berns sastao se u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Tokom razgovora sa Bernsom talibani su naglasili da neće prihvatiti američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu posle 31. avgusta.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.