PAPA FRANJA: "Crkva treba da bude simbol slobode i prihvatanja"
Papa Franja, Foto: Profimedia

poseta

PAPA FRANJA: "Crkva treba da bude simbol slobode i prihvatanja"

U bratislavskoj katedrali svetog Martina papa se obratio lokalnom sveštenstvu koje se često ne slaže sa njegovim pozivima da se crkva reformiše

Objavljeno: 22:12h

Papa Franja je u Slovačkoj poručio da središte crkve nije sama crkva i pozvao je da bude skromna poput Isusa, da ne podlegne raskošnom sjaju i da bude bliža realnom životu ljudi.

On je osudio holokaust u Slovačkoj, koji je predvodio katolički sveštenik, rekavši da je njime obeščašćen Bog.

Papa Franja je u Slovačkoj ponovio svoje pozive da crkva bude otvorenija prema svetu i iskaže više zajedništva, prenela je Hina.

U bratislavskoj katedrali svetog Martina papa se obratio lokalnom sveštenstvu koje se često ne slaže sa njegovim pozivima da se crkva reformiše.

- Središte crkve nije crkva - kazao je papa Franja obraćajući se sveštenstvu i pozvao crkvu da bude bliža realnom životu ljudi.

Papa je naglasio da crkva mora da bude simbol slobode i prihvatanja i skromna poput Isusa koji je odbacio sve svetovno i postao siromašan kako bi nas obogatio, preneo je Rojters.

On je pozvao sveštenstvo da ne podlegne iskušenju raskošnog sjaja i svetovne veličine.

Papa Franja je u Slovačku stigao nakon posete Mađarskoj i danas se sastao sa predsednicom Zuzanom Čaputovom.

Potom se obratio i slovačkoj jevrejskoj zajednici na bratislavskom trgu na kojem je nekada bila sinagoga koja je srušena tokom komunističke vladavine 1969. godine, kako bi se stvorio prostor za izgradnju mosta.

Na trgu je 1996. izgrađen spomenik u čast 105.000 žrtava holokausta iz Slovačke.

Papa je osudio sve oblike antisemitizma.

- Ovde, na ovom mestu, Božje ime je obeščašćeno - kazao je papa pred spomenikom žrtvama holokausta.

Tri dana pre dolaska pape Franje Bratislava se službeno izvinila zbog mračne zaostavštine katoličkog sveštenika Jozefa Tisa, čelnika marionetskog pronacističkog slovačkog režima koji je potpisao rasne zakone i poslao desetine hiljada Jevreja u nemačke koncentracione logore.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media