TALIBANI SPREMNI NA DIPLOMATSKE ODNOSE: Sa 1 zemljom NI U LUDILU ne žele saradnju
Foto: Printscreen/Twitter

izneli jasan stav

TALIBANI SPREMNI NA DIPLOMATSKE ODNOSE: Sa 1 zemljom NI U LUDILU ne žele saradnju

Šahin je da su talibani voljni da sarađuju sa SAD-om nakon što su prošlog meseca na brzinu srušili 20-godišnju vladu koju je podržavao Zapad

Objavljeno:

Talibani su spremni da uspostave odnose sa svim zemljama osim sa Izraelom, rekao je njihov portparol Suhail Šahin.

On je to izjavio nakon što je ta ekstremistička grupa objavila da je uspostavila novu vladu u Avganistanu.Šahin je da su talibani voljni da sarađuju sa SAD-om nakon što su prošlog meseca na brzinu srušili 20-godišnju vladu koju je podržavao Zapad.

"Da, naravno. Ako u novom poglavlju Amerika želi da ima odnose sa nama, što bi moglo da bude u interesu obe zemlje i oba naroda, i ako žele da učestvuju u obnovi Avganistana, dobrodošli su", rekao je Šahin.

Međutim, nema nikakve šanse da se uspostavi veza sa Izraelom.

"Naravno, nećemoda imamo nikakav odnos sa Izraelom. Želimo da imamo odnose sa drugim zemljama, ali Izrael nije među tim zemljama, rekao je portparol talibana".

Prošlog meseca Šahin je sve iznenadio kada je dao intervju izraelskoj javnoj televiziji Kan, međutim, kasnije je objasnio da je intervju dao na prevaru.

Šahin, koji od talibanskog preuzimanja Avganistana daje intervjue na engleskom iz Katara, rekao je da nije imao pojma da razgovara sa nekim iz izraelske novinske kuće.

Talibani, islamska fundamentalistička grupa, imaju istoriju podržavanja Al Kaide, koja rutinski preti Izraelu i u svojoj propagandi koristi antiizraelsku retoriku.

Kada je Šahin putem videa razgovarao sa novinarem Roijem Kaisom na izraelskoj televiziji, ovaj mu je rekao ime svoje mreže, ali nije rekao da se radi o izraelskoj kući.

Kanov intervju brzo se proširio internetom i izazvao čuđenje što je Šahin pristao da razgovara sa Izraelcem. Međutim, nekoliko sati nakon emitovanja, Šahin je na Tviteru napisao da nije znao sa kim razgovara.

"Dajem mnogo intervjua novinarima svaki dan nakon preuzimanja Avganistana i glavnog grada Kabula", napisao je.

"Neki novinari se možda prikrivaju, ali nisam dao intervju bilo kome ko se predstavio kao novinar izraelskih medija", dodao je.

Talibani su u utorak imenovali privremenu vladu, a među članovima je i nekoliko osoba za kojima je raspisana poternica zbog terorizma.

Sjedinjene države su rekle da su zabrinute zbog nekih članova talibanske vlade, ali su dodali da će o tome suditi prema njihovim akcijama, uključujući dopuštanje Avganistancima da slobodno odu iz zemlje ako to žel

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media