"MORAMO SE PRIPREMITI I ZA ČETVRTU VAKCINU": Izraelski zdravstveni stručnjak ima poruku za ceo SVET!
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

PANDEMIJA

"MORAMO SE PRIPREMITI I ZA ČETVRTU VAKCINU": Izraelski zdravstveni stručnjak ima poruku za ceo SVET!

Do petka je više od 2,5 miliona Izraelaca primilo treću dozu

Objavljeno:

Izraelski zdravstveni stručnjak i čovek odgovoran za odgovor te zemlje na pandemiju korona virusa pozvao je građane da se pripreme za uvođenje četvrte doze vakcine.

Dr Salman Zarka rekao je na izraelskom javnom radiju Кan da "s obzirom na to da je virus ovde i da će i dalje biti ovde, moramo se pripremiti i za četvrtu vakcinu".

Zarka nije rekao u kom periodu bi te vakcine mogle biti date.

Izrael već uvodi treću "buster" dozu većini populacije. Ministar zdravlja zemlje prošle nedelje odobrio je pristup trećoj vakcini svima starijima od 12 godina koji su primili drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

Zarka je u subotu rekao da bi "buster" mogao da bude modifikovan tako da bolje cilja različite sojeve virusa, pre svega visoko zaraznu delta varijantu.

On je u avgustu rekao za "Tajms" of Israel da bi ljudi mogli da se vakcinišu "svakih nekoliko meseci, pet ili šest meseci, ili jednom godišnje“.

- Ovo je naš život od sada, u talasima. Čini se da ako shvatamo lekcije iz ovog talasa, moramo da razmotrimo mogućnost naknadnih talasa sa novim varijantama, poput nove iz Južne Amerike. A uzimajući to u obzir, kao i smanjenje antitela, čini se da će nam svakih nekoliko meseci trebati još jedna doza - rekao je.

Zarka je rekao da očekuje da će do kraja 2021. ili početkom 2022. godine biti dostupne doze koji su posebno prilagođene da se bolje nose sa varijantama.

Izrael, prva zemlja koja je zvanično ponudila treću dozu, započela je svoju "buster" kampanju 1. avgusta, proširivši je na sve one starije od 60 godina. Zatim je postepeno smanjivala starosnu dob za ispunjavanje uslova, proširujući je prošle nedelje na sve starije od 12 godina.

Do petka je više od 2,5 miliona Izraelaca primilo treću dozu.

Ministarstvo zdravlja je prošle nedelje takođe objavilo da će "zelene propusnice" - dokument koji omogućava ulazak na određene skupove i javna mesta onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od korona virusa - isteći šest meseci nakon što je nosilac primio drugi ili treći dozu, nagoveštavajući da će se četvrta doza možda primenjivati za šest meseci.

Ministarstvo zdravlja prijavilo je u petak 11.269 novih infekcija korona virusom. To je nešto ispod dnevnog rekorda od 11.274 zaraženih potvrđenih u sredu.

Uprkos sve većem broju infekcija, ozbiljni slučajevi su u padu, pošto su u nedelju dostigli vrhunac od 753, a Ministarstvo zdravlja je izvestilo da su 654 osobe u teškom stanju zbog komplikacija izazvanih kovidom od petka popodne. Mnogi to tumače kao znakl da je ivođenje treće doze počelo da daje efekta.

Bonus video:

01:59

U VOJVODINI ĐACI NA OKUPU, SA MASKAMA I U STRAHU OD KORONE

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.