NJUJORK ZVANIČNO OTVORIO ŠKOLSKU GODINU: 2 uslova za zaposlene
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

Polazak u školu

NJUJORK ZVANIČNO OTVORIO ŠKOLSKU GODINU: 2 uslova za zaposlene

Rok za vakcinaciju profesora je do 27. septembra.

Objavljeno:

Državne škole u Njujorku danas počinju sa radom, odnosno skoro 300.000 zaposlenih danas se vraća na svoja radna mesta, od kojih će većina morati da se vakciniše ili prođe nedeljno testiranje na koronavirus kako bi ostali na poslu.

Rok za vakcinaciju profesora je do 27. septembra.

Za razliku od nekih školskih okruga širom zemlje koji još uvek nude onlajn nastavu, zvaničnici Njujorka kažu da kod njih neće postojati onlajn opcija.

Škole u Njujorku su bile otvorene većinu prethodne školske godine, i učenici su mogli da kombinuju odlaženje u školu i onlajn nastavu, ali taj izbor neće biti dostupan ove godine, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio.

„Naša deca moraju da idu u školu i neverovatno je da neka deca nisu videla učionicu godinu i po dana. To ima ogromne posledice, uključujući i posledice po zdravstvenu zaštitu. Najzdravije i najbolje mesto za decu je u školi“, rekao je gradonačelnik.

Obaveza vakcinacije učenika starijih od 12 godina ne postoji, ali je vakcinacija potrebna za učešće u sporovima poput fudbala i košarke, kao i za neke vannastavne aktivnosti poput pozorišta.

Oko dve trećine učenika od 12 do 17 godina u Njujorku je vakcinisano, a šef Uprave za hranu i lekove rekao je prošle nedelje da se nada da će deca od pet godina imati pravo na vakcinaciju do kraja 2021. godine.

Gradonačelnik del Blasio, demokrata koji je poslednjih meseci na vlasti, insistirao je na tome da maske, redovno čišćenje i nasumično testiranje na Kovid-19 čine škole bezbednim.

Roditelji i sindikat kog predstavljaju nastavnici i drugo školsko osoblje protive se ovoj ideji i žele da im deca budu kod kuće.

„Verujemo da je ovo izuzetno bezbedno okruženje. To smo dokazali i najvažnije je da se naša deca moraju vratiti u škole“, rekao je Blasio.

Na pitanje da li bi neki učenici mogli nestati iz sistema zbog nedolaženja u školu, de Blasio je rekao da će „velika većina“ roditelja dovesti svoju decu u školu.

Njujork je bio u arbitraži sa Ujedinjenom federacijom učitelja, koja predstavlja oko 80.000 nastavnika u gradskim javnim školama, oko pitanja uključujući smeštaj za nastavnike koji prijave da imaju zdravstvenih problema koji ih sprečavaju da se vakcinišu.

Bonus video:

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U CENTRALNOJ SRBIJI: Ima 150 godina, plastenik sa cvećem i SAMO JEDNOG PRVAKA KURIR TV
02:51

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U CENTRALNOJ SRBIJI: Ima 150 godina, plastenik sa cvećem i SAMO JEDNOG PRVAKA KURIR TV

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media