U JEDNOM GRADU U SRBIJI KORONA LOMI, ĐACI NE IDU U ŠKOLE, NEMA VESELJA: 1 posledica ipak ULIVA NADU!
Novi Pazar, Foto: PRINTSCREEN/FACEBOOK/INDEKS ONLINE

PANDEMIJA

U JEDNOM GRADU U SRBIJI KORONA LOMI, ĐACI NE IDU U ŠKOLE, NEMA VESELJA: 1 posledica ipak ULIVA NADU!

Prema najnovijim informacijama, usled komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa, preminula su četiri pacijenta i to, dva iz Novog Pazara i po jedan iz Sjenice i Raške

Objavljeno:

Nakon što je lokalna samouprava u Novom Pazaru donela odluku da se od ponedeljka zabrani organizacija veselja u ugostiteljskim objektima, u pet opština u Sandžaku u srednjim školama uvodi se treći, onlajn model, koji će se primenjivati od ponedeljka 13. septembra. To su Nova Varoš, Priboj, Novi Pazar, Prijepolje i Tutin.

Prema najnovijim informacijama, usled komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa, preminula su četiri pacijenta i to, dva iz Novog Pazara i po jedan iz Sjenice i Raške.

Podatak da je na punktu u Domu omladine vakcinu protiv korona virusa, u toku jednog prepodneva, primilo više od stotinak stanovnika Novog Pazara, više je nego dobar jer se ranije toliko vakcinisalo za nekoliko dana.

Građani kažu da su se na vakcinaciju odlučili zbog pogoršanja epidemiološke situacije ili zato jer su se njihovi bližnji, koji nisu bili imunizovani, zarazili i imali teži oblik Kovida 19.

- Za tri dana sam bio na tri sahrane i zbog toga sam rešio da se vakcinišem - kaže jedan Pazarac.

Iako se zbog povećanog interesovanja formiraju redovi, procedura traje desetak minuta, a građanima su na raspolaganju vakcine Sinofarm i Fajzer.

- U poslednja dva dana zabeležen je porast interesovanja. Za samo jedan dan vakcinisalo se preko 200 građana, a imali smo slučaj da je dva sata vakcinisano preko 100 osoba, koliko smo nekada beležili na dnevnom nivou - rekao je Ismail Dupljak, rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije.

Načelnica dečijeg dispanzera u Novom Pazaru Vesna Despotović kaže da je od početka nove školske godine kod oko 150 dece školskog i predškolskog uzrasta registrovan korona virus.

- Pretpostavljam da su brojke i veće jer se dosta dece leči u privatnim ambulantama i roditelji ih ne dovode na testiranje u naše dispanzere ili ih uopšte ne testiraju. Kliničke slike kod dece su lakše i za sada sa tim nemamo problema - navodi Despotović.

U okviru dispanzera otvorene su dve ambulante u kojima se obavljaju pregledi dece koja imaju simptome korona virusa, i kojoj se nakon pozitivnog testa prepisuje adekvatna terapija.

Vakcinacija dece uzrasta od 16 do 18 godina počela je pre mesec dana i do sada je u ovom gradu vakcinisano manje od 100 dece. Prema poslednjim podacima, vakcinu protiv korona virusa primilo je preko 23.000 žitelja Novog Pazara, dok je treću, buster, dozu primilo njih 1.200.

"Obolele cele porodice"

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, Šefadil Spahić kaže za "Blic" da je situacija u ovom gradu nestabilna. Prema njegovim rečima, dobro je što se povećava broj vakckuisanih, i što situacija u Tutinu, trenutno stagnira.

Na naše pitanje šta je bio glavni uzrok da Gradski štab donese odluku da se zabrani organizovanje veselja, Spahić kaže da je veliki broj zaraženih, a uglavnom mlađih osoba, reklo da su pre toga bili na proslavama.

- Prvo smo uputili preporuku. Ali, pošto se ona nije ispoštovala, doneli smo odluku da se veselja zabrane. Najveći problem su porodice, koje su uglavnom višečlane, različite starosne dobi. Imamo slučajeve u zadnjih nekoliko dana da je šest porodica sa po pet članova obolelo. A u njima od bebe pa do 70 godina - kaže Spahić.

Bonus video:

01:44

KORONA I DALJE POGAĐA USLUŽNE DELATNOSTI: Evo kako se ugostitelji snalaze i šta predlažu kao REŠENJE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.