ODLUKA JE DONETA: U Kragujevcu od ponedeljka učenici 7. i 8. razreda na kombinovanoj nastavi, srednjoškolci onlajn!
Učenici, Foto: Profimedia

rečeno je

ODLUKA JE DONETA: U Kragujevcu od ponedeljka učenici 7. i 8. razreda na kombinovanoj nastavi, srednjoškolci onlajn!

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra na teritoriji sledećih opština i gradova

Objavljeno:

Kragujevac je jedna od 40 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se od ponedeljka za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola primenjivati kombinovana nastava, a u srednjim školama primenjivaće se treći model nastave, odnosno onlajn.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava) primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava, prenosi InfoKG.

U saopštenju se navodi da je pomenutu odluku doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, i dodaje da će se u istim lokalnim samoupravama u srednjim školama primenjivati treći model nastave (onlajn).

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra na teritoriji sledećih opština i gradova: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa i osobe koje su preležale koronavirus.

Takođe preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske.

Tom prilikom potrebno je povećati fizičku distancu ovog učenika od drugih učenika i zaposlenih i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora).

Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti koronavirus i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

Bonus video:

01:31

Učenici od trećeg do šestog razreda dobijaju besplatno tablete!

(Espreso / Info KG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.