TRUDNICA PREMINULA OD KOVIDA: Tiodorović preporučio vakcinu i budućim majkama
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen Youtube, RTS

TRAGEDIJA U KRUŠEVCU

TRUDNICA PREMINULA OD KOVIDA: Tiodorović preporučio vakcinu i budućim majkama

Epidemiolog napominje da je preporuka da je prime i deca starija od 12 godina, kao i da hronični bolesnici sa oslabljenim imunitetom prime treću dozu

Objavljeno:

Vakcina ni za koga nije obavezna, ali se preporučuje da je prime deca starija od 12 godina i trudnice, kao i da svi hronični bolesnici sa oslabljenim imunitetom prime treću dozu uz obaveznu konsultaciju nadležnog lekara, izjavio je Tanjugu epidemiolog i član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

Preporuka je, kaže on, da deca mogu da prime atestirane vakcine, te ističe da o tome treba da se konsultuje izabrani pedijatar uz saglasnost roditelja.

- Deca ovog uzrasta mogu imati određene komorbiditete koji mogu da ih dovedu u situaciju povećanog rizika i zbog toga se roditelji moraju osloboditi straha i informisati se - rekao je on i dodao da je vakcinacija dece preporuka, ali ne i obaveza.

Tiodorović je istakao da je od velike važnosti da se roditelji i prosvetni radnici vakcinišu, kako bi se rizik od zaražavanja dece sveo na minimum.

Juče je u Kruševcu preminula trudnica koja nije bila vakcinisana i Tiodorović je izrazio svoje žaljenje zbog tragične situacije.

- Trudnica iz Kruševca je bila u sedmom mesecu trudnoće i 18 dana lekari su pokušavali da je spasu, a ona, prema informacijama koje trenutno imam, nije bila vakcinisana - rekao je epidemiolog.

Preporuka je Asocijacije ginekologa SAD i naših ginekologa da se vakcinišu trudnice i porodilje jer će time zaštititi sebe i svoj plod.

Trudnice zbog svog stanja imaju prirodni pad imuniteta i samim tim pripadaju rizičnim grupama, a Tiodorović kaže da postoji teorija da ne bi trebalo da se u prva tri meseca trudnoće prima vakcina, zbog organogeneze, ali da je neophodno da porodilje shvate da će ih vakcina u kasnijoj trudnoći zaštititi i sprečiti komplikacije, koje mogu dovesti do fatalnog ishoda.

Tiodorović je, inače, izabrao da kao treću dozu primi Sinofarm vakcinu i svojim je primerom pozvao na vakcinaciju trećom dozom sve rizične grupe, kao i one koje rade u kolektivima i izloženi su masovnim okupljanjima, komunikaciji i riziku.

- Po postvakcinalnim rekcijama najblaža je vakcina Sinofarm, ali koju će vakcinu primiti trudnica ili dete određuje ginekolog odnosno pedijatar, ili pak nadležni lekar kada su u pitanju hronični bolesnici - naveo je Tiodorović.

Tiodorović ističe da Križni štab poštuje Ustav i Zakone o ljudskim pravima, da postoji mogućnost da se za građane koji imaju sertifikat o vakcinaciji uvedu povlastice i neometano posećivanje javnih mesta i događaja.

Epidemiolog je rekao da se očekuje otvaranje kovid bolnice u Novom Sadu i novih kovid ambulanti, koje je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media