GINEKOLOG RAZREŠAVA SVE DILEME: 1 vrsta SE*SA je i dalje TABU!
Foto: Profimedia

poručila

GINEKOLOG RAZREŠAVA SVE DILEME: 1 vrsta SE*SA je i dalje TABU!

Polno prenosive bolesti su česte među adolescentima i mladim odraslim osobama. Mladi organizam je posebno osetljiv na polno prenosive bolesti

Objavljeno: 15:34h

Ginekolog Tihana Mazalin nam je rekla da se pacijentkinje najviše srame postaviti pitanja o nezaštićenom seksu, oralnom i analnom odnosu te polnim bolestima.

Lično smatram da pacijentkinje ne trebaju osećati sram i da svog doktora mogu pitati sve što ih zanima o njihovom zdravlju, započela je ginekolog Tihana Mazalin.

Analni i oralni seks spadaju među teme o kojima većina ljudi želi znati više, ali se ustručavaju pitati svoje ginekologe pa smo pitanja postavili mi.

Trudnice se ne srame postavljati pitanja

- Ono što primećujem jest da su pacijentkinje sve opuštenije na pregledima te da nema puno tema o kojima im je neugodno pričati ili pitanja koja im je neugodno postaviti. Verovatno zato što postoji puno informacija online i danas se ipak više priča o intimnom zdravlju nego pre, iako još uvek nije dovoljno. Primetila sam da se trudnice većinom ne ustručavaju pitati te da često na pregled dolaze pripremljene, s puno pitanja - rekla je dr. Tihana Mazalin.

Svojevrsne tabu teme su nezaštićeni odnos, polni odnos s više partnera, oralni i analni seks.

- Neki primeri pitanja su: Šta nakon nezaštićenog odnosa, kako se koristi pilula za dan posle? Kako da se testiram na polno prenosive bolesti, treba li se partner testirati? Mogu li se zaraziti polnim bolestima kod oralnog i analnog odnosa? - otkrila nam je ginekologinja. Dodaje kako sram verovatno dolazi zbog toga što intimno zdravlje nije tema o kojoj se priča svakodnevno te žene često imaju određene probleme o kojima nikome ne govore. Najčešće se radi o području polnih bolesti. Kako se testirati za polne bolesti?

Kondom
foto: Profimedia

Polno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose direktnim polnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu. Uzročnici polno prenosivih bolesti su mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice, paraziti. Svako se može zaraziti prilikom vaginalnog, oralnog ili analnog polnog odnosa sa zaraženom osobom.

Polno prenosive bolesti su česte među adolescentima i mladim odraslim osobama. Mladi organizam je posebno osetljiv na polno prenosive bolesti.

- O polnim bolestima se najčešće raspituju pacijentkinje koje su imale nezaštićeni polni odnos. Testiranje na polne bolesti može se napraviti brisevima u slučaju žena, a muškarci se mogu testirati takođe brisevima ili detekcijom bakterija iz urina. Smatram da je potrebna edukacija o polnim bolestima, od puberteta nadalje kako bi žene i muškarci imali dovoljno informacija, što može uticati na njihove odluke, ponašanje te na kraju dana i neželjene posledice poput polnih bolesti. Čak i jedan nezaštićeni odnos može značiti da je osoba potencijalni prenosilac/nosilac bakterija ili HPV-a - objasnila dr. Mazalin

Polne bolesti se događaju i ženama i muškarcima, ali se veći broj komplikacija povezuje sa ženskim reproduktivnim sistemom, stoga nam je lekarka otkrila koja pitanja najčešće postavljaju pacijentkinje.

- Pitanja su različita: koje sve polne bolesti postoje, na koje bolesti se moram testirati, koja je verovatnost zaraze polnim bolestima, boli li testiranje na polno prenosive bolesti, koliko često se trebam testirati - kaže dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Odgovore na ova pitanja možete pronaći u Maloj enciklopediji polno prenosivih bolesti.

Polno prenosive bolesti nisu bezazlene. Ako se ne leče, uzrokuju teška oštećenja plodnosti i zdravlja, a neke su čak i smrtonosne. Često nema nikakvih simptoma, naročito u početku zaraze, ili su oni vrlo blagi i prolaze neopaženo, pa se bolest prekasno otkriva i leči kad su već nastala trajna oštećenja opšteg i reproduktivnog zdravlja.

Strah od poseta ginekologu

Ginekolog
foto: Profimedia

Osim što se mnoge žene ustručavaju postaviti pitanja o intimnom zdravlju svojim ginekolozima, mnoge od njih i odgađaju odlazak ginekologu, pogotovo prvi put.

- Strah postoji najčešće pre prvog pregleda ginekologu, a taj strah je najčešće od bolnosti pregleda. Međutim iz mog dugogodišnjeg iskustva, strah se u većini slučajeva prebrodi razgovorom te pregledom koji je gotovo bezbolan. Prvi ginekološki pregled vrlo je važan za svaku ženu te je razumljivo da može biti straha ili nelagode. Neka pacijentkinje imaju na umu da uz redovite preglede i pravog doktora, to vrlo brzo postaje jedna pozitivna navika za zdravlje - istaknula je ginekologinja. Šta bi ginekolozi voljeli da znate?

Bez obzira na to jeste li došli na rutinski pregled ili ste zabrinuti zbog boje svog sekreta, ginekolozi znaju da vam nije ugodno. No, za njih je to samo još jedan dan u uredu. Stoga je u vašem najboljem interesu da budete iskreni kad je u pitanju zdravlje. 'Nadam se da si iskrena'

Dr. med. Mary Jane Minkin, Klinička profesorka opstetricije, ginekologije i reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, navodi ovo kao najvažniji postulat prilikom odlaska ginekologu.

- Moja standardna uvodna rečenica je: "Kako vam mogu pomoći danas?" - objašnjava Minkin.

Kako biste dobili dobru medicinsku skrb, morate iskreno odgovoriti na to pitanje. Bez obzira na to je li vaš libido opao, brine li vas polno prenosiva bolest ili želite pričati o kontracepciji, vaš lekar vam može pomoći ako ste iskreni o svom stanju. 'Ne osuđujem te'

- Dobar ginekolog će postaviti mnogo pitanja, ali ne zato što je znatiželjan. Ovisno o vašoj dobi i istoriji, može vas pitati imate li polne odnose s više partnera, jeste li pravilno zaštićeni od trudnoće ili planirate li zatrudneti u budućnosti - kaže Minkin. Ginekolozi takva pitanja postavljaju kako bi se pobrinuli da učinit sve kako biste zaštitili svoje zdravlje. 'Ne brinite se zbog mirisa vagine'

Većina vagina ima blagi miris pa sve dok praktikujete dobru higijenu, vaš je miris verovatno normalan. Neobično jak miris može signalizovati infekciju pa ako sumnjate da nešto nije u redu, pitajte.

- Jedini razlog zašto bih se brinula [o mirisu pacijentkinje] je ako sumnjam na infekciju - rekla je Minkin te napominje kako jak miris obično ide ruku pod ruku s iritacijom, bolom ili čudnim sekretom.

'Depiliranje? Ne zanima me'

Lekare ne zanima hoćete li biti depilirani ili ne, smatraju da je to stvar ličnih preferencija.

- Moji stariji pacijenti nemaju pojma da se mlađe žene depiliraju - objasnila je Minkin te dodala kako to neće ometati njenu sposobnost da vas pregleda. Jedini razlog zašto bi mogla biti zabrinuta zbog uklanjanja dlaka je iritacija brijanjem ili depilacijom - istaknula je.

(Espreso/ Živim.gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media