OGLASILA SE ANGELA MERKEL, SITUACIJA NIJE NAIVNA: Otkrila je da je ZABRINUTA!
Angela Merkel, Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

SAOPŠTILA

OGLASILA SE ANGELA MERKEL, SITUACIJA NIJE NAIVNA: Otkrila je da je ZABRINUTA!

Ona je naglasila u razgovorima sa Moravjeckim da je cilj Nemačke i SAD da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski gas i nakon 2024. godine kada istekne sadašnji ugovor

Objavljeno: 22:13h

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas tokom svoje oproštajne posete Varšavi pokušala da ublaži strahove istočnoevrposkih država oko gasovoda Severni tok 2, a takođe je zauzela pomirljiv stav u vezi sa sukobom Poljske i Evropske unije oko reformi pravosuđa.

U trenutku kada se mandat kancelarke bliži kraju, pitanje gasovoda, koji se proteže od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, pogoršalo je odnose sa državama u centralnoj i istočnoj Evropi, od kojih su neke članice EU, koje smatraju da će on da poveća zavisnost Unije od ruskog gasa i da bi Moskva mogla da ga iskoristi za pritisak, prenosi Rojters.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je juče da je izgradnja gasovoda Severni tok 2 u potpunosti završena, a projekat omogućava Moskvi da zaobiđe Ukrajinu, što Kijevu uskraćuje milijarde dolara taksi za tranzit gasa, pošto petogodišnji sporazum dve zemlje ističe 2024. godine.

Putin
foto: Printscreen/youtube

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Ukrajina mora da pokaže dobru volju ako želi da se ovaj ugovor nastavi.

- Jasno sam stavila do znanja da smo zabrinuti da li će Ukrajina ostati tranzitna zemlja za ruski gas - izjavila je danas Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Ona je naglasila u razgovorima sa Moravjeckim da je cilj Nemačke i SAD da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski gas i nakon 2024. godine kada istekne sadašnji ugovor.

Moravjecki je rekao da garancije tranzita smanjuju mogućnost ucena od strane Rusije, ne samo cenama već i političkih.

Poljska i Mađarska umešane su u dugogodišnji spor sa Evropskom unijom oko niza pitanja, među kojima je i nezavisnost pravosuđa, sloboda štampe i prava LGBT populacije, a spor se intenzivirao kada je Brisel pokrenuo pravni postupak protiv Varšave i Budimpešte.

Merkel se suočava sa kritikama da je u toku svog mandata mogla da učini više da zaustavi demokratsko nazadovanje na istoku Evropske unije, a tokom svoje današnje posete Poljskoj naglasak je stavila na pronalaženju konsenzusa.

Detaljno smo danas razgovarali o ovome, radije bi da se sve ovo reši razgovorima. Rešenje na sudu je uvek moguće u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, ali politika je ipak više od odlaska pred sud, poručila je Merkel.

Tokom svoje oproštajne posete Varšavi nemačka kancelarka i poljski premijer dogovorili su danas i da obe vlade pokušaju da predlažu razna nova rešenja kako bi se pospešilo proširenje Evropske unije i odagnale sumnje nekih članica u stratešku nužnost tog procesa sa zemljama na Zapadnom Balkanu.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.