DEMONSTRACIJE U TURSKOJ I BUGARSKOJ: Protive se korona merama, dok istovremeno RASTE BROJ ZARAŽENIH (FOTO)
Demonstranti u istanbulu, Foto: Profimedia

PROTESTI

DEMONSTRACIJE U TURSKOJ I BUGARSKOJ: Protive se korona merama, dok istovremeno RASTE BROJ ZARAŽENIH (FOTO)

Turska vlada je od ponedeljka uvela obavezan dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19 za sve korisnike međugradskog prevoza, kao i za one koji prisustvuju velikim manifestacijama, poput koncerata ili pozorišnih predstava

Objavljeno: 21:03h

Više od 2.000 građana protestovalo je danas u Istanbulu protiv novih vladinih mera u vezi s koronom, uključujući vakcinaciju, testove i maske.

Na najvećem takvom protestu u Turskoj demonstranti su se okupili bez maski i sa transparentima i turskim zastavama kako bi izrazli nezadovoljstvo zbog novih vladinihi epidemiloških mera koje po njima ugrožavaju lična prava i slobode, prenosi Rojters.

Turska vlada je od ponedeljka uvela obavezan dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19 za sve korisnike međugradskog prevoza, kao i za one koji prisustvuju velikim manifestacijama, poput koncerata ili pozorišnih predstava.

Svi nevakcinisani zaposleni u školi moraju da rade PCR test dva puta nedeljno, a maske i socijalno distanciranje su neophodni na javnim mestima.

Protesti u Turskoj
foto: Profimedia

Oko 64 odsto Turaka u potpunosti je imunizovano u okviru nacionalne kampanje u kojoj je dato više od 100 miliona vakcina protiv kovid 19, ali dnevno se pojavljuje oko 23.000 novih slučajeva, zbog čega je ministar zdravlja Fahretin Koča ovog meseca upozorio na "pandemiju nevakcinisanih".

Protest u Holandiji zbog zabrane rada noćnih klubova

Protesti u Holandiji
foto: Profimedia

Više desetina hiljada ljudi protestovalo je danas i širom Holandije protiv zabrana rada noćnih klubova i barova uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona.

Veliki broj ljudi, uključujući muzičare, pozvalo je na ukidanje ograničenja.

Organizatori su pozvali na proteste u desetak holandskih gradova, uključujući Amsterdam, Hag, Groningen i Mastriht.

U pojedinim gradovima, povorku su pratili kamioni na čijim su prikolicama bili muzički di džejevi.

U Holandiji su klubovi i diskoteke dobili dozvolu za ponovno otvaranje krajem juna, dok su dozvoljena održavanja festivala i studentskih žurki. Međutim, restriktivne mere ponovo su uvedene kada je broj zaraženih porastao.

Vlasti su zatražile od Komiteta za krizne situacije da razmotri mogućnost ponovnog otvaranja klubova krajem septembra. Zabrana koja je uvedena sredinom avgusta trebalo je da ostane na snazi do 1. novembra.

Organizatori ističu da mladima nedostaju festivali, veće žurke i slični događaji, te da zabrane izazivaju brojne probleme sa mentalnim zdravljem.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.