KO JE SARAHUDIN HAKANI? Talibanski ministar za kojim je FBI izdao poternicu i nudi 5 MILIONA za njegovu glavu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

AVGANISTANSKI MILITANT

KO JE SARAHUDIN HAKANI? Talibanski ministar za kojim je FBI izdao poternicu i nudi 5 MILIONA za njegovu glavu!

Sarahudin je priznao i da je učestvovao u planiranju pokušaja ubistva Hamida Karzaija, 2008. godine, koji je bio predsednik Avganistana od decembra 2001. do septembra 2014. godine

Objavljeno: 23:03h

Sarahudin Hakani, avganistanski militant, novi je ministar unutrašnjih poslova Avganistana, za kojim je FBI izdao poternicu.

On je jedan od dvojice zamenika vrhovnog zapovednika talibana Mavlavija Hibatulaha Akhundzade, kao i vođa mreže Hakani, koja je ogranak talibana.

Kao zamenik vođe talibana, veruje se da je nadgledao oružane borbe protiv američkih i koalicionih snaga, navodno iz baze u okrugu Severni Vaziristan u Pakistanu.

Kao većina potomaka klana Hakani, diplomirao je na bogosloviji u Pakistanu, gde je i odrastao, a njegovo ime Sirahudin, ima značenje svetla religije.

Bombardovanja, ubistva i kidnapovanja samo su deo njegovog dosijea

Hakani je priznao da je planirao napad od 14. januara 2008. na hotel Serena u Kabulu u kojem je poginulo šest osoba, uključujući američkog državljanina Tora Davida Hesla, koji je u to vreme živeo u hotelu.

Sarahudin je priznao i da je učestvovao u planiranju pokušaja ubistva Hamida Karzaija, 2008. godine, koji je bio predsednik Avganistana od decembra 2001. do septembra 2014. godine.

Koalicione snage optužile su njegovu grupu i za bombardovanje u Kabulu, u decembru 2008. godine, u jednoj kasarni, nedaleko od osnovne škole. U tom bombardovanju poginulo je nekoliko đaka, kao i avganistanski vojnik i stražar kasarne.

Pored toga, u novembru 2008. reporter Nju Jork Tajmsa, Dejvid S. Rod, otet je u Avganistanu. Rod i njegova dva saradnika su oteli pripadnici talibana i držali ih više od sedam meseci u zatočeništvu, sve dok nisu uspeli da pobegnu. Veruje se da je Hakani bio jedan od njegovih otmičara.

FBI trenutno nudi nagradu do 5 miliona dolara za informacije koje vode do hapšenja Sirahudina Hakanija.

Da podsetimo, talibani su danas otkrili ko će činiti njihovu novu vladu u Kabulu i odlučili su da će Hakani biti ministar unutrašnjih poslova.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.