TALIBANI PUCALI U VAZDUH: Uhapšeno nekoliko novinara
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREKINULI PROTEST

TALIBANI PUCALI U VAZDUH: Uhapšeno nekoliko novinara

Talibani su u ponedeljak saopštili da su zauzeli provinciju, poslednju koja nije bila pod njihovom kontrolom, nakon što su prošlog meseca preuzeli vlast u Avganistanu

Objavljeno: 17:53h

Talibani su danas pucali u vazduh kako bi rasterali demonstrante koji su protestovali ispred pakistanske ambasade u Kabulu optužujući Islamabad za pomoć talibanima u ofanzivi na severnu provinciju Pandžšir.

Talibani su u ponedeljak saopštili da su zauzeli provinciju, poslednju koja nije bila pod njihovom kontrolom, nakon što su prošlog meseca preuzeli vlast u Avganistanu.

Prethodna avganistanska vlada je optuživala Pakistan za pomoć talibanima, što je Islamabad negirao.

Talibani su danas prekinuli protest u blizini predsedničke palate. Pucali su u vazduh i uhapsili nekoliko novinara koji su pratili demonstracije.

Jedan od novinara izjavio za Asošiejted pres da su mu talibani oteli i razbili mikrofon i da su ga tukli. Kasnije su mu stavili lisice i zadržali ga nekoliko sati.

"Ovo je treći put da su me talibani pretukli dok izveštavam sa protesta. Neću ih više pratiti. Previše mi je teško", rekao je.

U međuvremenu, u severnom gradu Mazar-e-Šarif, četiri aviona za evakuaciju oko 2.000 Avganistanaca još uvek su bili na aerodromu.

Mavlavi Abdulah Mansour, zvaničnik talibana zadužen za gradski aerodrom, rekao je da će svakom putniku, Avganistancu ili strancu, sa pasošem i važećom vizom biti dozvoljeno da ode.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Kataru da su talibani obećali da će pustiti sve sa odgovarajućim putnim ispravama da slobodno napuste Avganistan.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.